Spirić: Zahvaljujući Kancelariji za KiM i državi Srbiji, naš obrazovni sistem jača i napreduje

Spirić sa direktorima osnovnih škola u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Jedan od glavnih stubova opstanka srpskog naroda na Kosovu je obrazovanje i ulaganje u mlade ljude, koje su i ovog puta prepoznali država Srbija i Kancelarija za Kosovo, rekao je danas predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Spirić je u pratnji saradnika posetio Medicinsku školu sa domom učenika, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i osnovne škole koje funkcionišu na teritoriji ovog grada i uručio im vrednu opremu, koju je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja će umnogome olakšati rad ovih obrazovnih institucija.

"Podrška Kancelarije za KiM, pre svega sektora za obrazovanje, pomogla je da se poboljšaju uslovi rada i da svaka škola i svaka učionica u našem gradu bude opremljena savremenom opremom koja će posebno značiti u ovo vreme pandemije. Ono što treba da nas ohrabri da ostanemo na ovim prostorima je maksimalna podrška svih državnih organa i predsednika Aleksandra Vučića, a ono čime se mi ponosimo su mališani kojima nastojimo da svi zajedno obezbedimo bolje uslova za život i odrastanje", rekao je Spirić.

On je istakao da je jedinstvo ono što bi trebalo da krasi srpski narod i u narednom periodu i dodao da nije vreme za bilo kakve podele.

"Izazova će i u narednom periodu biti mnogo, ali jedinstvo je ono što će dodatno da nas osnaži i što će nam pokazati da smo istrajni da ostajemo na putu koji je neraskidiva i trajna veza sa državom Srbijom", rekao je Spirić.

Sofisticirana informatička opremu najvećeg kvaliteta stigla je i u Rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, čime je ova visokoškolska ustanova dodatno ojačana.

Zahvalnost na isporuci neophodne tehničke opreme, koja je nabavljena po zahtevima informatičkih stručnjaka te institucije, izrazio je rektor prof. dr Zdravko Vitošević ističući da će to umnogome pomoći razvoj informatičkog centra.

"Posebnu zahvalnost dugujemo Kancelariji za KiM , kao organu Vlade i Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica na razumevanju koje su imali za naše potrebe, a oprema koju smo dobili će već koliko sutra biti u našem informatičkom centru i to će omogućiti lakše izvođenje nastave, ali i bolju i efikasniju opremljenost u naučno tehnološkom smislu", rekao je Vitošević.

On je posebno zahvalio za dobijanje jedinstvene mašine za štampanje diploma i dodataka diplomama.

"To je najsavremenija mašina koja omogućuje štampanje diploma, jedinstvena je i ne može se krivotvoriti. Bezbednosni sistem je tako uređen da svaka diploma ima naredni broj. Značajno je da jedan Univerzitet ima takvu opremu za sofisticirano izdavanje isprava svršenim studentima", dodao je Vitošević.

Osim studenata, bolje uslove za učenje ali i život u domu učenika imaće i đaci Medicinske škole koji su osim informatičke opreme, tehničkih sredstava i materijala za obavljanje praksi, dobili i nove dušeke i posteljine, a ukupna vrednost pomoći koju je obezbedila Kancelarija za KiM iznosi blizu četiri miliona dinara.

"Medicinska škola sa Domom učenika u Kosovskoj Mitrovici i sada je, kao i mnogo puta ranije,  osetila brigu naše Vlade, i predsednika Aleksandra Vučića koji preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju nesebično pružaju i moralnu i materijalno tehničku pomoć našoj ustanovi koja je deo obrazovnog sistema Republike Srbije. Zahvaljujući toj podršci i ovu godinu smo počeli sa novim materijalno tehničkim resursima. Opremili smo i renovirani Dom učenika novim nameštajem , i tako poboljšali uslove za rad učenika", rekla je direktor Medicinske škole sa Domom učenika Marina Biševac.

Vrednu informatičku opremu u vidu kompjutera, lap – topova, štampača, ali i pametnih tabli dobile su i osnovne škole "Sveti Sava" i "Branko Radičević", Specijalna škola "Kosovski božur" i osnovne škole koje su proterane iz južnoj dela grada.

Zahvalnost u ime svih svojih kolega i učenika preneo je direktor O.Š "Branko Radičević" Ivan Zaporožac koji je istakao da je "sitnica u odnosu na ono koliko država Srbija, Kancelarija za KIM i Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica ulažu u obrazovanje".

"Cilj svih nas, svih škola na Kosovu i Metohiji je da napreduju u svom radu , da budu u korak sa vremenom i svakako da je ovo jedna velika stvar koja će nam pomoći u ovim teškim vremenima pandemije, ali i u vremenu kada naša država ulaže u napredak u obrazovanje u svakom smislu a mi se trudimo da realizujemo sve nastavne planove i programe. Ovaj vid pomoći znači mnogo svim školama i svim učenicima kako bi postigli jedno zavidno obrazovanje na ovim prostorima", rekao je Zaporožac.