Sreten Stoiljković iz Novog Brda: Pljačkanje i uništavanje imovine Srba povratnika ne prestaje

Pljačka - Klobukar
Izvor: Kosovo Online

Imovina Srba u zaseoku Ćeranovici, povratničkog sela Klobukar kod Novog Brda, već duže vreme na udaru je vandala koji obijaju kuće i odnose sve što je vredno, a da se isti incidenti nastavljaju pokazuje i ono što je Sreten Stoiljković pre dva dana zatekao u svom dvorištu.

“Stigao sam prekjuče iz Kragujevca i imao šta da vidim. Zatekao sam đubre pred ulaznim vratima. Pomoćni objekat gde čuvam alat i drva je obijen. Ulazna vrata kuće su polivena naftom, i ne mogu da ih očistim. Ne znam kakva je ovo poruka, da li želi da neko da me zaplaši ili zapali kuću, rekao nam je Stoiljković.

Sretenu Stoiljkoviću lopovi su više puta razbijali kuću. On ne živi stalno u selu. Dolazi, kako kaže za Kosovo Onlajn, redovno da obiđe kuću i imanje.

On je policiji prijavio i obijenu kuću njegovog komšije Božidara Zdravkovića, kome je ukraden električni šporet.

Predstavnik Sela Milorad Simonović kaže da je policija obaveštena o učestalima krađama koje se već nekoliko meseci dešavaju. I imovina Simonovića je više pu ta bila meta vandala.

“Nisam čuo da je neko priveden i procesuiran zbog krađe i razbojništva. Apelujem na predstavnike Kfora i policije da češće patroliraju kroz selo. Kada se desi krađa mi ih pozovemo,oni dođu, ali tada je već kasno”, rekao je Simonović.

Meštani sela ističu da su decembra prošle godine obijene još dve srpske kuće, kao i da su zbunjeni što vikendice u vlasništvu Albanaca nisu na meti lopova.

U Ćeranovicu se 2009. godine vratilo 32 ljudi. U zaseoku koji se nalazi na tromeđi opština Gnjilane, Novo Brdo i Кosovska Кamenica trenutno živi šestoro Srba.