U Batusu obeležena seoska i hramovna slava: Srbi na Kosovu nose težak krst

Liturgija
Izvor: Kosovo Online

U hramu Svete Velikomučenice Nedelje u Batusu danas je liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, obeležena hramovna i seoska slava.

Obeležavanju praznika u crkvi Svete Nedelje i danas je, kao i prethodnih godina, prisustvovao veliki broj vernika iz Batusa i okolnih sela.

Liturgiju su služili iguman Svetih Arhangela otac Mihajlo, sveštenici iz Lipljana, Kosova Polja i Prištine.

Prištinski paroh Staniša Arsić nakon rezanja kolača poželeo je vernicima da današnji praznik provedu u zdravlju i sreći.

"Da se trudimo da uvek budemo ljudi, kao što je govorio naš patrijarh Pavle. Gde god se našli, čuvajte svoje ime i prezime, svoju veru, svoju crkvu, nedajte da padne ni jedan trun na nju. Čuvajte je kao zenicu oka svoga, jer nas je ona očuvala oko sebe. Imajmo to na umu, da kada dođemo u ovu svetinju, zamo ko smo i šta smo", poručio je sveštenik Arsić u besedi.

Ovogodišnji kolačar bio je Marko Arsić iz Batusa sa svojom porodicom.

"Čast mi je što sam sa svojom porodicom domaćin današnjeg praznika, i što je liturgiji prusutvovao veliki broj mešatana Batusa, ali i okolnih sela. Ovo je veliki i značajan praznik za sve nas. Iako je nekada bilo više ljudi, moram reći da je važno što, uprkos svim problemima i izazovima, opstajemo na svojim ognjištima i čuvamo svoju veru. Znamo da su u Batusu prethodnih meseci zabeležene pljačke srpskih domaćinstava, ali ipak se borimo kroz veru i strpljenje da opstanemo. Poželeo bih svima da danšanji praznik provedu u miru i zdravlju", kazao je Arsić.

Arsić je takođe zahvalio Kancelariji za Kosovo i Metohiju na pomoći prilikom izgradnje parohijskog doma. Takođe, zahvalnost je uputio i eparhiji raško-prizrenskoj, PO Kosovo Polje, PO Priština, Opštni Gračanica, i meštanima Batusa.

Iguman Svetih Arhagela otac Mihajlo obratio se prisutnima u ime eprhije raško-prizrenske, navodeći da Srbi na Kosovu nose težak krst.

"Današnji dan je razlog da se okupimo i proslavimo Svetu velikomučenicu Nedelju, koja štiti ovo selo i ovaj kraj. Ona je ta koja bdije nad vama i vašim domovima. Niko nije više pozvan od nas Srba koji živimo na Kosovu na strpljenje. Niko nema teži krst od na,  bilo da smo na severnom, centralnom ili južnom delu Kosova. Jednostvano, živimo u ovom vremenu u kome vidimo da su mnogi ustali protv nas, nekima je dozvoljeno da rade šta hoće, a nekima nije dozvoljeno da žive, ni da se mole. Braćo i sestre imajte veru u Boga", poručio je iguman Mihajlo.

Obeležavanju hramovne slave prisustvovali su pomoćnici direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić, Milena Parlić i Miloš Terzić, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Pralić je poručila da je država Srbija uz srpski narod, i da kroz istoriju niko u Srbima nije uspeo da ubije ljubav prema veri, svetinjama i državi.

"Svi mi koji smo danas ovde svedoci smo da Srbinu na Kosovu i Metohiji nikada kroz istoriju nije bilo lako, kao što nije ni danas vama, ni onima razasutim širom centralne Srbije. Pored stradanja, muke i torture, ono što nikada niko nije uspeo da ubije u nama jeste ljubav prema Gopodu, veri, ljubav prema svojoj državi, svetinjama koje su odredile naš identitet i kroz čije postojanje i danas crpimo snagu. Isto tako ste svedoci vaskrsenja, upravo onakvog vaskrsenja kakvo je naša crkva doživela, spaljena, srušena, obnovljena, novizgrađena", poručila je Parlić.

Nakon liturgije, osveštan je i novoigrađen parohijski dom, a za sve prisutne priređen je i kulturno-umetnički program.