U manastiru Banjska obeležena hramovna slava

Hramovna slava u Banjskoj
Izvor: TV Most

Svetom arhijerejskom liturtgijom u manastiru Banjska, koju je služio episkop raško prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija „Staro srpski izvori Kosova i Metohije“.

“Daće Bog da ova svetinja još se obnovi, onako kako smo započeli, da se bratstvo umnoži, da naš narod ostane na ovim prostorima i da se stvore uslovi za život našeg naroda na ovim prostorima”, poručio je Teodosije.

Nakon liturgije usledila je Sveta tajna pričešća i tradicionalna litija oko hrama, prenosi TV iz Zvečana.

Gramatama za postojanu ljubav prema svetoj pravoslavnoj veri i revnosnost prema hramu Božijem, vladika Teodosije odlikovao je Mirka Ristića i Ljubišu Miletića.

“Za svakog pravoslavnog hrišćanina, pogotovo nas Srba koji živimo na KiM, ovo poriznanje znači, a ova svetinja zaslužuje mnogo više nego što joj dajemo, ”,- rekao je Miletić.

“Bio sam i ranije nagrađivan, a ovo mi je najdraže odlikovanje. Trudiću se da i dalje nastavim sa radom, dok me služi zdravlje”, rekao je Mirko Ristić.

U porti manastira održana je kulturna manifestacija „Staro srpski izvori Kosova i Metohije“, u okviru koje su predstavljeni tradicionalni instrumenti, pesme i igre.

Ovu manifestaciju, koja se više od tri decenije održava na Kosovu organizovao je Savez amatera KiM a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za KiM. 

Manastir je, 1316. godine, kao svoju zadužbinu sagradio kralj Milutin, koji je tu bio i sahranjen sve do Kosovske bitke kada je njegovo telo preneto prvo u Trepču, a potom 1460. godine u Bugarsku gde se i sada nalazi.

Život u manastiru Bajnska i svakodnevno bogosluženje, oživelo je 2004. godine nakon više od pet vekova. Tada je počela i sveobuhvatna obnova manastira.