U Severnoj Mitrovici održan kros RTS

Kros RTS-a
Izvor: Kosovo Online

Tradicionalni kros RTS-a održan je danas po 32. put u Severnoj Mitrovici uz učešće dece svih uzrasta koja pohađaju osnovne i srednje škole u ovoj opštini.

Preko hiljadu učesnika obeležilo je danas ovaj dan, a u blizini hrama Svetog Dimitrija po lepom i sunčanom vremenu decu su bodrili roditelji, nastavnici njihovih škola kao i njihovi drugovi i drugarice.

Organizator krosa je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uz pomoć OŠ Branko Radičević iz Severne Mitrovice i Ustanove za sport omladinu i specijalizovane usluge pri Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da je  učešće više od hiljadu mališana ponos lokalnoj samoupravi.

"Hiljadu mališana Kosovske Mitrovice danas učestvuje na krosu i to je jasan pokazatelj da smo odlučni da trčimo za slobodu i mir. Cilj nas kao organizatora je promocija pravih vrednosti i zdrav stil života, a mi ćemo ulagati dodatne napore da njihovo detinjstvo i odrastanje bude najpozitivnije i pre svega da se zalažemo za mir. Nas ponosnim čini što naša deca ne zaostaju za ostalim gradovima u centralnoj Srbiji pa u saradnji sa Ministarstvom sporta organizujemo kros koji možemo nazvati i kros za slobodu", kazao je Spirić.

Ispred Ustanove za sport i specijalizovane usluge učesnike je pozdravio Petar Trajković koji je rekao da je ponosan što se ovaj kros uprkos svim nedaćama po 32. put održava u Severnoj Mitrovici.

"Danas su se u Kosovskoj Mitrovici okupile sve škole, kao i Predškolska ustanova 'Danica Jaramaz'. Veliki broj dece je došao da se zabavi, a cilj svih nas je bio da se deca lepo zabave i da zavole atletiku i ovaj kros. Pod pokroviteljstvom PO Opštine Kosovska Mitrovica uspeli smo da okupimo jedan broj najagilnijih organizatora takmičenja, a svim učesnicima želimo puno uspeha u današnjem takmičenju", rekao je Trajković.

Načelnik Školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac podsetio je da je ovo takmičenje koje je najveće atletsko takmičenje u Evropi i da je jako važno da se ovo takmičenje ponovo vraća nakon dve godine pandemije koje su odlagala sportske manifestacije.

"Mogu slobodono reći da sam zahvalan i lokalnoj samoupravi kao i Ustanovi za sport na ovoj izuzetnoj organizaciji. Ovo je jedinstveno jer u drugim opštinama deca trče u okviru svog dvorišta dok je u opštini Kosovska Mitrovica ovo takmičenje organizovano na visokom nivou i mogu reći da sam veoma srećan zbog toga", kaže Zaporožac.