Brnabić: Svetla budućnost Otvorenog Balkana, sutra o tome sa Ramom u Tirani

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da veruje da je budućnost inicijative Otvoreni Balkan svetla i da će sutra u Tirani o tome razgovarati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi RTV.

"Bez obzira na određene izjave, ne verujem da je Rama protiv inicijative Open Balkan, mislim da je o tome pričao i na poslednjoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Verujem da je njena budućnost svetla i bezbedna i da će se i ostale zemlje iz regiona priključiti ovoj inicijativi", rekla je ona .

Prema njenim rečima Otvoreni Balkan je autohtona i izuzetno praktična inicijativa, jer svaki projekat koji se radi u okviru nje ima konkretnu primenu i direktno se osećaju njegovi benefiti za privredu i za građane.

"Ovo je samo početak, a ako vidite međusobnu robnu razmenu između Albanije, Srbije i Severne Makedonije, usklađivanje carinskih, fitosanitarnih procedura, skraćivanje čekanja na graničnim prelazima, građani i privreda će ne samo nas nego i sledeće generacije političara terati da nastave sa ovom inicijativom i da je proširuju" rekla je Brnabić.

Dodala je da je isto tako ubeđena da će i ostale političare u regionu njihovi privrednici i građani terati da se priključe Otvorenom Balkanu.

" U 21. veku slobodan protok ljudi, roba i kapitala, olakšavanje studiranja, lečenja, radnih dozvola je nešto što ima sigurnu budućnost. Ova inicijativa će napraviti drugačiju i bolju budućnost od prošlosti koju smo imali, pre svega one iz 90-ih godina. Kao odgovorni političari pokazaćemo mladima u regionu da možemo da napravimo drugačije uslove i bolju budućnost što će značiti da će oni ostati ovde, ovde stvarati svoje porodice i dodatnu vrednost za sve zemlje u regionu", naglasila je premijerka.