Kovačevski: Otvoreni Balkan je dao rezultate za Severnu Makedoniju, Albaniju i Srbiju

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je kazao da kada je reč o Otvorenom Balkanu i Berlinskom procesu da Albanija ima podršku Severne Makedonije, prenosi Gazeta ekspres.

On se tokom konferencije sa premijerom Edijem Ramom, razgovarajući o zajedničkim izazovima dve zemlje, posebno se osvrnuo na Otvoreni Balkan i Berlinsi proces.

"Danas nam je bilo zadovoljstvo da ugostimo našeg prijatelja Edija. Naše zemlje ne odustaju od naših evropskih ciljeva. Na tom putu preduzimamo korake za demokratizaciju naših. Korak Berlinskog procesa je takođe bio u ovom pravacu. Međusobno priznanje naših zemalja za određene profesije i slobodno kretanje  su naši zajednički ciljevi, ali i  ciljevi regiona uopšte", rekao je Kovačevski.

Ocenio je da je Berlinski proces važan za preuzimanje inicjativa u oblasti energetike, ekonomije, izdravstvu i drugim oblastima. 

"Berlinski proces je važan za inicijative koje ćemo preduzeti u energetici, ekonomiji, zdravstvu i drugim oblastima u kojima imamo zajedničke izazove. Osim političkih poruka, ove inicijative donese i finansijsku i socijalnu korist u regionu. Ovu inicijativu građani osećaju. Ovim održavamo evropsku ideju živom. Za građane je veoma važna ekonomska situacija i zato smo tu da razgovaramo. Otvoreni Balkan je dao konkretne rezultate za Makedoniju, Albaniju i Srbiju. Ova inicijativa će nastaviti da nudi inovacije", rekao je između ostalog premijer Severne Makedonije.

Povodom odnosa Kosova i Srbije, Kovačevski je rekao da "političari treba da pokažu hrabrost da donose ozbiljne odluke kako bi u budućnosti dominirao mir između država i naroda".

Kovačevski je dodao da treba da političari treba da govore otvoreno i da sprovedu sporazum koji su potpisali u Ohridu.

"Na ovom putu evropskih integracija, mi ćemo preduzeti korake ka evropeizaciji. Tokom Samita u Berlinu potpisali smo tri regionalna sporazuma. Na ovom samitu koji će se održati u Tirani, Albanija kao predsedavajuća i Rama kao premijer imaju našu podršku u tom procesu. Berlinski proces je važan za region, i zbog inicijativa koje će biti preduzete vezane za energetiku, digitalizaciju i infrastrukturu", rekao je Kovačevski.

Ocenio je da će to smanjiti jaz između zemalja kandidata, posebno u regionu Jugoistočne Evrope. 

"Na kraju krajeva, za građane je najvažnije ekonomska situacija i vladavina prava. Možemo reći da smo to uradili i u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koja je dala rezultate za tri zemlje: Albaniju, Srbiju i Crnu Goru. Građani očekuju dalje inovacije. Za mene je važno da je ova inicijativa to pokazala kroz zajedničku saradnju zemalja. Važno je sprovođenje dogovora postignutog u Ohridu za normalizaciju odnosa. Ovo je proces koji uključuje odluke u obe susedne zemlje, ali političari moraju da se ponašaju odgovorno i da pristupe otvorenim rešenjima kroz dijalog. Ovde govorimo o evropskoj budućnosti, o započetom procesu, o tome da će Severna Makedonija imati svoju delegaciju na samitu NATO", rekao je Kovačevski.