Otvoren Sajam "Vinska vizija": "Otvoreni Balkan" afirmisana platforma mira

Otvaranje Sajma vina Vinska vizija Otvoreni Balkan
Izvor: Kosovo Online

Drugi po redu Sajam vina, hrane i turizma "Vinska vizija Otvorenog Balkana", koji se održava u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", svečano je otvoren večeras na Beogradskom sajmu, a svi zainteresovani će moći da pogledaju ponudu vina Srbije, Severne Makedonije i Albanije do 19. novembra.

Sajam su svečano otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama koji se prisutnima obratio putem video poruke, a među visokim zvanicama su i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednik italijanske regije Veneto Luka Zajo, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i predstavnici diplomatskog kora, među kojima ambasador SAD Kristofer Hil.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što po drugi put otvara "Vinsku viziju" u Beogradu, budući da je dvostruko vše izlagača i zemalja učesnica, uz zahvalnost na podršci Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Kako je naveo, 250 izlagača je iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije, što je najveći broj proporcionalno broju stanovnika svake zemlje učesnice, dok je iz Albanije 21 izlagač. Posebnu zahvalnost je uputio izlagačima iz Italije koji su, kaže, u Beograd doneli miris najvećeg italijanskog sajma vina.

Dodao je da je ove godine šest puta više ovlašćenih kupaca, što je značajno za vinarije iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i više od 50 destilerija.

"’Otvoreni Balkan’ je afirmisana platforma mira. Prosperitetan i stabilan Zapadni Balkan je tržište od 20 miliona potrošača", rekao je Vučuć.

Zahvalio je svima koji su uložili energiju i doprineli da "Vinska vizija" izgleda veličanstveno i pozvao sve da posete sajam.

"Dogodine, verujem da će biti još ovoliko izlagača. Da bude dva puta više italijanskih proizvođača, a biće i još srpskih. Neka živi ’Otvoreni Balkan’", poručio je Vučić.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da inicijativa Otvoreni Balkan pruža mogućnost da se formira jedinstveno tržište Zapadnog Balkana koje će ubrzati put ka priključenju evropskom tržištu.

Kovačevski je naglasio da se kroz Otvoreni Balkan otvaraju putevi saradnje za države u regionu.

"Učešće na ovakvim sajmovima veoma je značajno jer doprinosi stvaranju jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, a samim tim i priključenju evropskom tržištu. Makedonske, srpske i albanske kompanije prisutne su danas ovde i rame uz rame sa vrhunskim vinskim proizvođačima. To je veoma značajno za našu promociju, zbližavanje i otvaranje novih tržišta", poručio je Kovačevski.

Kako kaže, od kako je pokrenuta inicijativa "Otvoreni Balkan"  privredne komore u regionu, države i građani  pokazali su funkcionalnu saradnju, jer udružene države u regionu daju mnogo bolje rezultate.

"Vinski putevi naših držva postaju svetska destinacija. Kroz inicijativu imamo i vidljive rezultate koji se vide kroz brojeve – za 25 odsto je povećana razmena trgovine između Severne Makedonije, Albanije i Srbije. Razmena sa Srbijom je prevazišla 1,1 milijardu evra što je najveća trgovinska razmena u proteklih 18 godina između dve države", naveo je Kovačevski.

Dodao je da je Severna Makedonija duga zemlja izvoznik vina u regionu i 29. zemlja izvoznik u svetu.

Izrazio je očekivanje da će ovaj sajam ostati tradicija i za buduće generacije.

"Sajmovi su mogućnost za rast i razvoj kompanija i promociju kvaliteta koji donosimo iz naše države. Snaga je u zajdeništvu“, zaključio je Kovačevski.

Albanski premijer Edi Rama je naveo da mu je krivo što večeras nije u Beogradu i poželevši dobrodošlicu crnogorskom predsedniku, poručio da je dobro videti vinare iz tri zemlje zajedno, kako razmenjuju znanje i iskustvo.

Istakao je da se zemlje u regionu moraju fokusirati na ono što ih povezuje i ujedinjuje.

Naveo je i da se region Zapadnog Balkana mora povezati i u budućnosti izgraditi dobrosusedske odnose i mesto u kome će svi živeti u zajedništvu.

Navodeći da "nećemo i ne smemo zaboraviti prošlost i ono što se dešavalo u prošlosti u našem regionu", Rama je istakao da je uveren da naša budućnost mora biti drugačija od prošlosti i sadašnjosti.

"Pitanje nije da li će biti, već kada će biti. Ja sam posvećen da pružim tom cilju svoj deo. Povezati naše zemlje sa svetom, a međusobno se ne povezati je kratkovido. Hajde da naučimo od grešaka drugih i da ih ne ponavljamo. Hajde da radimo zajedno i pretvorimo region u mesto u kojem će naša deca zajedno živeti", rekao je Rama.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na pozivu da na Sajmu u Beogradu predstavlja, kako kaže, malu, ali suncem obasjanu mediteransku zemlju koja je ponosna po svom vinu.

"Balkan je najlepši kada je otvoren i ovakva saradnja je prava stvar. Večeras šaljemo sliku da region Zapadnog Balkana sarađuje. Vino je tu da nas spaja i u ime zajedničke budućnosti, želim uspešan sajam", kazao je Milatović još jednom zahvaljujući na pozivu da prisustvuje.

Predsednik PKS Marko Čadež poručio je izlagačima na Sajmu da su zahvaljujući njima, koji su danas tu, uspeli da za samo dve godine stvore jedan od najvećih sajmova vina na evropskom kontinentu.

"Kažu da sutra pripada onima koji imaju viziju danas, a to danas je bilo pre dve godine, kada su naši lideri Edi Rama, Aleksandar Vučić i tada Zoran Zaev, a danas Dimitar Kovačevski, imali viziju da naprave ovako veliki događaj. Danas možemo da potvrdimo da živimo to sutra", kazao je Čadež.

Ceremonija svečanog otvaranja počela je izvođenjem pesme Gabi Novak "Vino i gitare" u izvođenju soliste beogradske opere Ljubice Vraneš.

Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održava se pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" ove godine okupio je više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija i to iz preko 28 zemalja što je duplo više izlagača nego prošle godine.

Polovina izlagača je iz zemalja članica "Otvorenog Balkana" i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije.

Svetski proizvođači vina pridružili su se sajmu ove godine.

I ove godine, takmičenje "Open Balkan vajn trofej" biće vrhunac regionalnog spektakla, a više od 600 uzoraka vina iz regionalnih vinarija će ocenjivati 30 eminentnih sudija iz celog sveta.

Među njima naći će se i nosioci titule "Master of Vajn i Master Sommelier", dok će na mestu predsednice sudijskog panela i ove godine biti Kerolajn Gilby MV, koja je među najboljim poznavaocima vina Balkana i Jugoistočne Evrope i jedan od ključnih vinskih autoriteta današnjice.

Takmičenje se odvija po istim standardima, kao i najpoznatija svetska vinska nadmetanja.

Pravi kulinarski spektakl održaće se u okviru programa "Fud vižn baj Open Balkan" u hali 11, na kome će se najbolji regionalni kuvari takmičiti u pripremi tradicionalnih jela Balkana.

Kulinarski spektakl predstaviće tradicionalne ukuse i lokalnu gastronomiju Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

U okviru Sajma je i segment "Rakija" u okviru kojeg će se više od 50 destilerija predstaviti.

Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" prvi put je organizovan u septembru prošle godine, a na njemu je učestvovalo više od 20 zemalja, 350 vinarija i 30.000 posetilaca iz celog sveta.