Srbiju i Severnu Makedoniju povezaće i brza pruga Niš-Skoplje

Sa potpisivanja memoranduma
Izvor: Kosovo Online

Srbiju i Severnu Makedoniju povezaće i brza pruga, koja će biti izgrađena od Niša do Skoplja. To je predviđeno Memorandumom o saradnji za uspostavljanje železničke mreže visokih performansi, koji su danas u Beogradu potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar transporta i veza Severne Makedonije Blagoje Bočvarski, u prisustvu premijera dve zemlje, Ane Brnabić i Dimitra Kovačevskog.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je ovim dokumentom trasiran put ka daljem razvoju bilateralnih odnosa i čvršćeg povezivanja zemalja.

“Železnička infrastruktura je je prioritet, i po Transportnoj strategiji EU. Železnički saobarćaj postaje najvažniji za Evropu i čitav svet, jer je ekološki prihvatljiviji i efikasniji”, dodala je ona.

Premijerka je napomenula da Srbija ulaže ogromna sredstva u razvoj infrastrukture.

“Investiraćemo i železnički koridor 10, do Skoplja, a onda nastavljamo da razgovaramo o brzoj pruzi do Skoplja i Soluna”. To će značiti i dodatne koristi za sve zemlje, priliv novih investicija u Srbiji i Severnoj Makedoniji, na porast BDP-a od transportnih usluga”, rekla je Brnabić.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski istakao je regionalno povezivanje od velikog značaja, na zajedničkom putu ka EU.

Dodao je da će Severna Makedonija izgraditi 50 kilometara brze pruge od Skoplja do granice sa Srbijom.

Pruga će, dodao je, biti brzine 200 kilometara na sat, što će obezbediti brz protok robe i ljudi, što do sada nije bilo moguće.

„Intencija je da železnički koridor 10 bude kompletno izgrađen, dalje od Skoplja do Soluna i luke Pirej. Kao i preko Niša, Beograda, ka Budimpešti, odnosno ka Zagrebu, Ljubljani i dalje ka Zapadnoj Evropi“, rekao je Kovačevski.

Cilj obe zemlje je građanima obezbedi veći životni standard, a poslovnoj zajednici što bolju atmosferu za ulaganja.