Zaev: "Otvoreni Balkan" transformiše region u mesto mira i stabilnosti

Zoran Zaev
Izvor: Fejsbuk/Zoran Zaev

Bivši premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da inicijativa "Otvoreni Balkan" pokušava da transformiše region od područja sukoba u mesto mira i stabilnosti, prenosi Reporteri.

„Inspirisani ovakvim pristupom Prespanskog sporazuma, 2019. godine, predsednik Srbije, premijer Albanije i ja, tada kao premijer Severne Makedonije, pokrenuli smo `Otvoreni Balkan`. Imali smo iskrenu nameru da region transformišemo iz područja sukoba u područje prijateljstva i saradnje. Regionalno povezivanje je otvorilo nove perspektive i mogućnosti za ekonomski razvoj, za zajedničku budućnost, za naše narode“, rekao je Zaev u Atini gde učestvuje na panelu "Produbljivanje solidarnosti: Kako Evropa može da izađe jača iz aktuelnih geopolitičkih previranja?"

On je dodao da su Albanija, Srbija i Severna Makedonija potpisale više multilateralnih i bilateralnih sporazuma o ostvarivanju osnovnih prava na slobodno kretanje ljudi, proizvoda i kapitala, u okviru pogodnosti planiranih za veću regionalnu saradnju i unapređenje povezanosti između zemlje Zapadnog Balkana.

„Zajedničkim rešenjima, u vreme globalnih kriza, možemo da transformišemo Balkan u mesto mira i stabilnosti. Posvećeni smo i podstičemo proces saradnje na Balkanu i za druge zemlje, kao što su Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora“, rekao je Zaev.