Abazi: Briselski sporazum politički uništio Kurtija

Haki Abazi.jpg
Izvor: Reporteri

Bivši poslanik Samoopredeljenja Haki Abazi navodi da je kosovskog premijera Aljbina Kurtija politički uništio Briselski sporazum i dodaje da je Kurti pristao na, kako kaže, "nagodbu" da u zamenu za članstvo u Savetu Evrope vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, piše Ekonomija onlajn.

Abazi kaže da je nesprovođenje Briselskog sporazuma narušilo i odnose Kosova sa međunarodim saveznicima.

"Kao rezultat ove taktike o kojoj govorim, odnosno neodržavanja izbora na severu zemlje, nesprovođenja Briselskog sporazuma i aneksa u Ohridu, izveštaji međunarodne zajednice će se pogoršati do tačke sankcija, što je problem samo po sebi.čak i u okviru strateškog partnerstva koje imamo i treba da imamo sa Evropskom zajednicom za članstvo u Nato i EU, ali sada imamo i to da ćutke, Pokret Samoopredeljenje, premijer Kurti, prihvata prenos imovine manastiru kao razmenu za članstvo u Savetu Evrope", kazao je.

Abazi navodi da bi zbog te Kurtijeve "nagodbe" nastao haos u Skupštini Kosova da postoje stranke koje su u opoziciji.

Prema njegovim rečima, Kurti je na vlast došao suprotstavljajući se Zajednici srpskih opština, ali ju je nedavno prihvatio što je, kako kaže, takođe izazvalo nezadovoljstvo unutar pokreta Samoopredeljenje, ali i u odnosu na javnost.

Smatra da je potpisivanje sporazuma za deeskalaciju situacije na severu kraj pozicije Kosova u pogledu pregovora.

Navodi da vladajuća stranka želi da kapitalizuje glasove na sledećim izborima.

"Mislim da mi je ta stvar sada poznata, to su taktike, uopšte nema strategije za dijalog, potpisivanje sporazuma o deeskalaciji u Bratislavi je okončalo poziciju Kosova u mogućnosti pregovora. Insistiranje SAD i EU je insistiranje u okviru bezbednosnog okvira, a ne u okviru normalizacije odnosa. Ne da prizna Kosovo, već da otkloni mogućnost sukoba na Balkanu uz izgovor da Kosovo ne ispunjava svoja obećanja. Ovo Kosovo stavlja u izuzetno težak odnos sa EU i SAD, tako da ne vidim da može biti lakog izlaza iz te situacije osim pokušaja da se kapitalizuje populizam za glasove za sledeće izbore", kaže Abazi.