Abazi: Rode na skupštinskom odboru podržao viznu liberalizaciju, traži konstruktivniji dijalog

Haki Abazi
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove i dijasporu Haki Abazi izjavio je posle sastanka članova Odbora sa ambasadorom Nemačke Jornom Rodeom da je Rode zatražio da dijalog sa Srbijom bude što konstruktivniji, prenosi Kosovo pres.

"Pitanje dijaloga sa Srbijom je bilo tema razgovora. Ambasador je tražio da se ovaj dijalog vodi na najkonstruktivniji mogući način. Naše insistiranje je bilo da se taj dijalog ne koristi da bi se Kosovo držalo kao talac u procesu integracija. Naš interes je da dijalog ne utiče na druge aspekte, jer je Srbija iskoristila dijalog da odgodi proces integracije Kosova", rekao je Abazi.

On je dodao da dijalog treba pretvoriti u zajednička pitanja Kosova i Srbije, a ne o unutrašnjim pitanjima Kosova, "kako je Srbija zloupotrebila".

Predsednik Odbora je na konferenciji za novinare rekao i da je Nemačka zainteresovana da se što pre okonča pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo.

"Vizna liberalizacija je jedna od tema o kojima smo razgovarali. Interes Nemačke je da se to što pre završi, većina zemalja je za. Ali preporuka ambasadora je bila da se više angažujemo u zemljama koje su skeptične. Druga tema je bila više ulaganja nemačkih kompanija. Investicioni ambijent mora da se poboljšava, posebno u borbi protiv korupcije", rekao je on.

Abazi je prokomentarisao i Grenelovu posetu Kosovu, rekavši da je Grenel dobrodošao na Kosovo i u region, ali da sa institucionalne tačke gledišta on sada ima druge odgovornosti.

"Postoji samo jedan institucionalni odnos, onaj između Bajdenove administracije i Vlade Kosova", rekao je Abazi.