Abazi: Srbija troši 40 miliona evra godišnje za lobiranje u SAD, Grenel ne predstavlja nikog

Haki Abazi.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Samoopredeljenja Haki Abazi ističe da Srbija troši 40 miliona evra godišnje na lobističke grupe u SAD, prenosi Gazeta ekspres.

Abazi se osvrnuo i na nedavnu posetu bivšeg američkog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela navodeći da je on sada običan građanin i ne predstavlja ništa u američkoj državi.

"Ne verujem da sam ikada sreo čoveka koji je napustio američku vladu ili drugu vladu i ide negde zbog turizma, a bavi se politikom. Ako ode na plažu u Albaniji, dobrodošao je, ali on izlazi i priča o politici bez ikakvog položaja. Lobiranje je važna profesija u SAD, a on dosledno podržava srpsku stvar u Vašingtonu. Vidite da je tokom kampanje Grenel bio sa srpskom zajednicom u Čikagu, Detroitu i svuda po američkim gradovima gde je zaista pokušavao da se predstavi kao magnet srpskog interesa u Vašingtonu“, rekao je Abazi.

Prema njegovim rečima, oko 40 miliona evra su ambasada Srbije, Privredna komora, kancelarija Republike Srpske potrošile na promovisanje srpskog interesa u Vašingtonu.

"Potrošeno je 40 miliona godišnje na lobiranje kod senatora, kongresmena, pa čak i istraživačkih centara da promene svoj pristup Srbiji. Kako ćemo mi reagovati, mislim da je to drugo pitanje. Ali barem je podređeno takvoj agendi. Ovde postoji američka administracija i stavovi dolaze od postavljenih zvaničnika, a ne od običnih ljudi kao što je Greneli“, zaključio je Abazi.