Abazović: Demarkacija sa Kosovom je za Crnu Goru završena

Dritan Abazović
Izvor: Klan Kosova

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je za Crnu Goru demarkacija sa Kosovom završena i da ne vidi mogućnost njene revizije, što je zahtevao kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi Kljan Kosova. 

"U ovom trenutku ne vidim tu mogućnost, niti bilo ko u Crnoj Gori to tretira kao problem. Za Crnu Goru je to pitanje zatvoreno u momentu potpisivanja", rekao je Abazović u intervjuu u Rubikonu Kljana Kosova, povodom Kurtijevog zahteva. 

On je naveo i da će rado doći na Kosovo kao premijer Crne Gore.

"Prva poseta biće Briselu sledeće nedelje, ali daću prioritet odnosima u regionu sa velikim zadovoljstvom. Verujem da neće proći mnogo vremena dok ne dođem u Prištinu", poručio je Abazović.

Crna Gora, kako je rekao, ima svoje mesto na Zapadu, ali postoje strukture "koje su i dalje rusofilske i srbofilske".

"Ovo je takođe bio podsticaj za stvaranje nove vlade sa 100 odsto evropskim duhom. To je veliki izazov za mene i vlast, ali sam uveren da se kurs Crne Gore neće promeniti i doći ćemo u situaciju da više od 80 odsto stanovništva apsolutno podržava prozapadnu politiku", kaže crnogorski premijer.

Abazović je naveo da su njegovu vladu videle kao spas SAD i EU, koje su želele da zaustave negativan uticaj na Balkanu. Dodao je da će se entuzijazam koji postoji u ovom trenutku povećati ako Crna Gora donese neke odluke koje prethodna vlast nije donela. 

"Optimista sam i smatram da se bez velike međunarodne podrške, a ne intervencije, neke stvari ne mogu postići", rekao je Abazović.