Abazović: Dijalog nema alternativu, uzdržati se od teških reči

Dritan Abazović
Izvor: Kosovo Online

Premijer Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović smatra da će na kraju Beograd i Priština morati da sednu za sto i pronađu održivo i konačno rešenje, prenosi Glas Amerike.

Abazović je istakao da je na Prespanskom forumu u Severnoj Makedoniji o trenutnoj situaciji na severu Kosova razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i poručio da dijalog nema alternativu.

On je naveo da Crna Gora, kao prijatelj Srbije i Kosova, može da ponudi da bude domaćin sastanka dvojice lidera.

"Na kraju moramo sesti za sto, odnosno strane će morati da sednu za sto i pronađu održivo i konačno rešenje. Nasilje nije prihvatljivo u 21. veku i apelujem na sve da se suzdrže od teških reči i nekih stvari koje bi nas mogle unazaditi u tom procesu. Crna Gora, kao zemlja koja ima dobre odnose i sa Kosovom i sa Srbijom, može da pruži logističku podršku za zajednički sastanak u našoj zemlji. Više smo nego spremni da to organizujemo, naravno u saradnji sa EU i SAD", rekao je Abazović u intervjuu za VOA.

On je naglasio da politički lideri Zapadnog Balkana moraju da pruže viziju kako bi se problem Kosova i Srbije mogao rešiti.

"Svi moramo preuzeti odgovornost za ono što se dešava ili ne dešava. Mislim da je jako ružno videti scene slične onima iz 1990-ih. Sve što želimo i sve što moramo da uradimo kao politički lideri je da ponudimo novu viziju, a ne da imamo dežavi onoga što je bilo ranije, što nije bilo prijatno", dodao je Abazović.

Abazović je na pitanje jesu li realne najave i očekivanja makedonskog premijera da bi region mogao ući u EU do 2030. godine, naveo da se nada tome.

"Podržavam takav stav jer smatram da je Crna Gora zaista idealna zemlja za oživljavanje procesa proširenja. Verujemo da ćemo u narednom mandatu do 2027. godine uspeti izvršiti sve svoje obaveze. Naravno, politička je odluka da li će nekoga prihvatiti ili ne. Ali sve što je na nama, verujemo da to možemo završiti u periodu, možda i kraćem, od četiri godine.", istakao je Abazović.