Abazović: Ideja "Otvorenog Balkana" od starta prilično loše predstavljena

Dritan Abazović
Izvor: GazzetaExpress

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocenio je da je ideja "Otvorenog Balkana" od starta prilično loše komunicirana, ali da nije siguran u tvrdnje da je u koliziji sa evrointegracijama.

On je na konferenciji koja je održana na temu "Otvoreni Balkan i/ili Evropska unija" u okviru Univerziteta Oksford rekao da, ako je "Otvoreni Balkan" alternativa EU, onda nije za to.

"Nisam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama. Naprotiv, svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama. Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija stuba transformacije regiona – vladavina prava i ekonomija", rekao je Abazović, prenosi CDM.

Govoreći o tome kako se ideja "Open Balkan" percipira u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ideja od starta prilično loše komunicirana.

“Ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje velikodržavni projekti, oni su logično protiv. Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija menja. Regionu treba poverenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo”, rekao je Abazović.