Abazović: Ja sam premijer koji donosi teške odluke, nadam se sličnom skupu u Crnoj Gori

Dritan Abazović
Izvor: Facebook

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović istakao je danas da je on premijer koji donosi teške odluke, i da će to tako biti i ako ostane na čelu vlade u Podgorici, prenosi RTV.

Abazović je, na konferenciji za štampu posle Samita inicijative "Otvoreni Balkan", rekao je da mu je cilj da, ako bude dalje predsednik vlade da donosi teške odluke koje vode ka ovome kao što je "Otvoreni Balkan", nešto što menja perspektivu, lice i naličje Balkana.

"I potpisivanje Temeljnog ugovora je važna stvar za pomirenje u Crnoj Gori pre svega, ali i u regionu. Idemo dalje. Ja sam premijer koji donosi teške odluke. Nisam došao da donosim odluke koje su lake. A tokom 100 dana vlade doneto je mnogo teških odluka", objasnio je Abazović odgovarajući na molbu da prokomentariše vesti iz Podgorice da je dogovorena nova većina za vladu i na pitanje da li ostaje premijer.

Abazović je, kako prenosi Tanjug, kazao da je dobro ako ima dovoljnu većinu da ostane premijer, a ako je ne bude bilo nastaviće da svoju viziju afirmiše sa druge pozicije, kao i opozicije.

"Naša ostavština je što će drugi koristiti, a mi smo dali doprinos da se te stvari ostvare", zaključio je on.

Abazović je najavio da će Crna Gora, iako nije članica "Otvorenog Balkana", delegirati svog predstavnika u Kriznu grupu za bezbednost hrane i energenata te inicijative, jer je to važno pred nastupajuću jesen i zimu.

On je na zajedničkoj pres konferenciji, kao gost Samita, rekao da su juče svi bili srećni i zadovoljni, na sajmu "Vinska vizija", koji je organizovan na najvišem nivou, gde su se osetile pozitivne vibracije i želja da se na slične događaje što češće dolazi.

Danas je, kako kaže, usledio razgovor o ozbiljnijim temama, o velikim problemima svih zemalja, koje se odnose na vrlo nepredvidivu jesen i zimu a verovatno i proleće 2023.

Naveo je da je to dokaz da inicijativa "Otvoreni Balkan" funkcioniše, uz čestitke na potpisanim sporazumima.

"Na sastanku Krizne grupe za bezbednost hrane i energenata smo tražili da Crna Gora delegira člana, i uzimam obavezu da to u Vladi Crne Gore uradimo, da predložimo člana, i to je prihvaćeno iako nismo punopravni članovi 'Otvorenog Balkana", rekao je Abazović.

To, naveo je, govori o duhu koji vlada u okviru ove inicijative, između ljudi koji je čine.

"Da idemo putem saradnje, da nalazimo rešenja za naše građane, da se držimo zajedno. To je bila poruka i samita u Ohridu, i ovog danas u Beogradu. Sve ostalo može da bude sitna kalkulacija, politikanstvo, stvaranje razdora među građanima. Ali, ovakve inicijative šalju drugačiju poruku", rekao je Abazović.

Uz zahvalnost svima, dodao je da se nada da će se svi na nekom sličnom skupu, poput današnjeg, uskoro sresti u Crnoj Gori.