ABC njuz: Dokument CIA potvrđuje da je Salji Beriša bio protiv nezavisnog Kosova

Sali Beriša
Izvor: Gazeta Ekspres

Albanski ABC njuz, pozivajući se na dokument CIA sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, preneo je da je 1995. godine tadašnji predsednik Albanije Salji Beriša bio protiv nezavisnosti Kosova.

Navode da se u izveštaju CIA podvlači da je tada uoči kampanje, Beriša zaoštrio svoj stav o etničkim pitanjima, koristeći nacionalističku kartu da pobedi socijaliste.

U dokumentu se proučavala mogućnost sukoba na Balkanu, a u poglavlju „Potencijal Tirane da utiče na region“ glavni akter koji je u fokusu je Salji Beriša, koji se tada u susretu sa američkim diplomatama izjasnio protiv nezavisnosti Kosova.

"Beriša – najverovatnije uviđajući slabu pregovaračku poziciju etničkih Albanaca – nastavlja da insistira da Rugova odustane od zahteva za nezavisnost. Rekao je američkim diplomatama da veruje da će početak pregovora pomoći Rugovi da izbegne pritisak lidera više aktivista kosovskih Albanaca“, stoji u izveštaju.

Dalje se naglašava rizik da je Beriša mogao da podstakne sukob uoči kampanje.

"Politički izazov albanskih socijalista – bivših komunista – na parlamentarnim izborima sledećeg proleća mogao bi da natera Berišu da sledi tvrđi stav o regionalnim pitanjima etničkih Albanaca. On takođe može da iskoristi nacionalističku kartu da dobije podršku malih desničarskih partija".

Ovaj izveštaj datira iz decembra 1995. godine.

ABC njuz podseća da je Beriša, odmah posle izbora, zatražio od Ibrahima Rugove da se pridruži protestu srpske opozicije, konstatujući da su "to možda bili razlozi zbog kojih je Rugova prekinuo vezu sa Berišom, da je nikada ne obnovi".

Beriša potom nije krio da je protiv nezavisnosti Kosova, tražeći od Hašima Tačija da ne potpiše sporazum iz Rambujea, čime je napravljen prvi korak odvajanja Kosova od Srbije, piše ABC njuz.