Abdidžiku: DSK neće podržati predsednika koji je partijska ličnost

facebook
Izvor: facebook

Predsednik Demokratskog Saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da ta stranka neće biti deo nove vlade, kao i da neće podržati kandidata za predsednika Kosova koji je partijska ličnost, prenosi Gazeta Ekspres.

Abdidžiku je rekao da će DSK ostati u opoziciji.

"DSK neće biti deo ove vlade, sve dok sam ja predsednik, ja ću biti opozicija. Baviću se povratkom DSK, ispravljajući greške koje smo napravili u cilju održavanja demokratskih principa unutar stranke”, rekao je Abdidžiku.

Kada je reč o predsedniku Kosova, Abdidžiku je rekao da DSK neće glasati ukoliko kandidat bude stranačka ličnost.

“Svaki kandidat za predsednika treba da razjasni kakav je njegov stav prema DSK, da li je to položaj mržnje ili  je neutralan, jer, između ostalog, to je jedna od nadležnosti predsednika”, rekao je Abdidžiku.

Prema njegovim rečima, Kosovo je već imalo za predsednika Hašima Tačija, i ne bi želeo da se takva greška ponovi.

“Cilj nam je da izgradimo institucije, cilj nam je da izbegnemo izbore, jer su građani umorni od izbora, zahtevamo da mesto predsednika bude nezavisno. To mesto ne treba personalizovati, Tači-Osmani, jer da je na ličnom nivou, izbor bi bio jednostavan. Imali smo predsednika kao što je Tači, ne želimo ponovo stranačkog predsednika, predsednik mora da bude neutralan“, rekao je Abdidžiku za Siri.