Abdidžiku: Kurti se ne razume u ekonomiju, ali se razume u propagandu

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da se premijer Kosova Aljbin Kurti ne razume u ekonomiju, ali da se razume u propagandu.

Abdidžiku je u objavi na Fejsbuku naveo da propaganda ne čini ekonomiju.

"Za dve godine njegove vlade oboreni su neki od najnegativnijih ekonomskih rekorda u zemlji. Tri glavna makroekonomska indikatora, inflacija, trgovinski deficit i ekonomski rast, daju danas pravu sliku zemlje", napisao je Abdidžiku.

Predsednik DSK navodi da su cene porasle za 20 odsto od kako je na vlasti Aljbin Kurti.

"Ovo je rekord. Nikad viđeno pre. Poređenja radi, u Albaniji je inflacija samo 8 odsto. Osnovni proizvodi poput hleba, brašna, mleka, ulja, jaja, struje i derivata danas su dva-tri puta skuplji nego pre dve godine. Ali on ne vidi ovo povećanje cena. On čak inflaciju tumači kao uspeh", poručio je Abdidžiku.

Abdidžiku smatra da Kurti više voli da pominje povećanje izvoza za 300 miliona, dok namerno ne pominje povećanje uvoza za 2,3 milijarde evra u toku dve godine.

"14. februara 2021. trgovinski deficit – odnosno razlika između uvoza i izvoza – iznosila je tri milijarde evra. Očekuje se da će na kraju ove godine ova razlika dostići neverovatnih pet milijardi; rekord bez presedana. Dakle, 20 godina, u svim ekonomskim nedaćama, Kosovo ima razliku od 3 milijarde evra između uvoza i izvoza u zemlji. Toliko je nečinjenjem uništena proizvodna baza u zemlji, da će čitave generacije snositi ovu posledicu", ističe on.

On dodaje da premijer godovori o privrednom rastu, dok će prema procenama Svetske banke Kosovo imati najniži privredni rast u poslednjih 10 godina.

"Sa samo 3,1 odsto rasta, prvi put posle decenije, Kosovo će imati rast ispod balkanskog proseka. To je njegov razvoj ove godine", poručio je Abdidžiku.

On je naveo i da su kapitalne investicije na najnižoj istorijskoj realizaciji. 

"Aljbin Kurti govori o ekonomskom razvoju odvojenom od društvene stvarnosti. Dobar premijer bi prihvatio teškoće koje danas imaju građani. Neka izađe i razgovara sa ljudima", napisao je Abdidžiku.