Abdidžiku: Na pomolu skandal jer Vlada ne odgovara na zahtev SAD oko gasa

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku oštro je kritikovao vladu Aljbina Kurtija zbog pristupa prema američkoj administraciji predsednika Bajdena i jer odbija da odgovori SAD o projektu regionalnog snabdevanja gasom, prenosi TV Kljan Kosova.

"Postoji tihi sukob koji će vrlo brzo da bukne oko pitanja gasa, direktno sam obavešten, a to će vrlo brzo biti objavljeno. Nema odgovora na američki zahtev za snabdevanje Kosova gasom, što je strateška politika Amerikanaca, ne samo za Kosovo, već i za region", rekao je Abdidžiku u emisiji Rubikon na TV Kljan Kosova.

Dodao je da će izbiti skandal ako odgovor ne bude pozitivan jer SAD ima višemilionske projekte u energetskom sektoru.

"Ovo je strateški pogrešno, neoprostivo za Kosovo ako dođe do takvog sukoba ili nedostatka koordinacije", dodao je Abdidžiku.

Prema njegovim rečima vladajuća stranka nema planove za strateški potez prema SAD.

"Ovo je najveća prokosovska administracija koju su SAD ikad imale. Postoji ozbiljan nedostatak želje da SAD ovde budu uključene. Ne mislim na način kako smo nekada činili, da učinimo svakog američkog zvaničnika božanskim, govorim o američkom predsedniku, sa porodičnim odnosima i koji se već 30 godina bavi pitanjem Kosova i svakako sa poslednjom administracijom koja ima živo sećanje na pitanje Kosova, verujem da to treba da se iskoristi", rekao je Abdidžiku.