Abdidžiku o Kurtiju: Predsednik Pokreta Samoopredeljenje u fotelji "premijera privremene države"

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Ekonomia Online

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku nazvao je danas Aljbina Kurtija predsednikom Pokreta Samoopredeljenje koji sedi u fotelji „premijera privremene države“, aludirajući tako na izjavu ministra za infrastrukturu Ljiburna Ajlijua da je "Kosovo privremeni projekat bez potpunog identiteta".

Abdidžiku je na Fejsbuku kritikovao Kurtija zbog odnosa koji ima prema izradi nacrta statuta Zajednice srpskih opština.  

"Prošle su dve godine otkako DSK i svi najbliži prijatelji Kosova tražimo od predsednika Pokreta Samoopredeljenje, koji sedi u fotelji 'premijera privremene države', da izradi nacrt Statuta Zajednice kao unutrašnji dokument Kosova. Kao međunarodnu obavezu Kosova. Prošle su dve godine otkako je 'premijer privremene države', sedeći za stolom za dijalog sa još trojicom stranaca odbio da tako nešto uradi", naveo je Abdižiku.

On je dodao da je Kurti 3. novembra rekao da nije hteo da piše takav dokument, jer je bio ubeđen da bi onda posrednik doneo dokument koji bi bio "sredina" između dokumenta Kosova i dokumenta Srbije.

"Došao je posrednikov dokument, ne kao sredina, došao je kao autonomija! Dva meseca kasnije, neposredno nakon prihvatanja autonomije Srba na Kosovu, predsednik Pokreta Samoopredeljenje, sedeći u fotelji 'premijera privremene države', izlazi sa predlogom da sada Kosovo napiše statut za sopstvenu Zajednicu. Pošto je to unutrašnje pitanje, kako je rekao posrednik. Dve godine kasnije. Kasno. Prekasno. Ovo odlaganje je štetno i skupo. Oni to danas zovu autonomijom! Autonomiju su prihvatili 'premijer privremene države' i predsednik Srbije", naveo je Abdidžiku.