Abdulahu: SAD procenile da treba da zaštite Kosovo od Kurtija

Faton Abdulahu
Izvor: Ekonomia Online

Portparol Demokratske partije Kosova Faton Abdulahu naveo je da su SAD u nedelju zaštitile Kosovo od Aljbina Kurtija, ali su sačuvale i njega samog, i dodao da to najbolje zna Kurti. On je dodao da "provladini militanti trube da je sve oko reciprociteta bilo usklađeno sa SAD", ali to se, po njemu, ne može dokazati.

"Razlika koju vredi pravilno razumeti je u tome što SAD načelno podržavaju Kosovo kao državu, i bez trikova, odnosno reciprociteta, ali SAD ne podržavaju metode, vreme ili taktiku Kurtijeve vlade za ono što je urađeno na severu", rekao je Abdulahu, prenosi Periskopi.

Abdulahu je dodao da su zato SAD izašle i promenile situaciju na terenu pošto su same ocenile da je to najbolje za Kosovo, a ne u koordinaciji sa Kurtijevom vladom.

"Najveća loša stvar je što ovaj prijateljski i veoma konstruktivan pristup SAD, Kurti sa svojom paranojom može da shvati kao pripremanje političke zamke od strane Amerikanaca, da uđe u dijalog sa Srbijom gde mora da učini ustupke", kazao je Abdulahu.

On je naglasio da sve što je Kurti uradio u svojoj političkoj karijeri nije urađeno u koordinaciji sa SAD.

"Na kraju, sačekaćemo još 30 dana da se pravilno shvati koliko je i kako Kurti koordinirao sa SAD i koliko sprovodi reciprocitet", zaključio je Abdulahu.