ABK raspisala unutarstranačke izbore, predsednik ostaje Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj
Izvor: Reporteri

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) raspisala je unutarstranačke izbore za izbor novih stranačkih struktura, ali neće menjati predsednika stranke Ramuša Haradinaja, prenosi Reporteri.

Sekretar ABK Besnik Tahiri rekao je da su se za taj proces pripremali skoro pet meseci, ali da su izbori u stranci i odraz lokalnih održanih 17. oktobra.

"U ovom trenutku ne postoji kandidatura za predsednika stranke. Imamo predsednika stranke. Otvorili smo izborni proces na svim nivoima stranke, počevši od najvišeg nivoa do nivoa ogranka", rekao je Tahiri.

Tahiri kaže da je ABK bila stabilna na lokalnim izborima, ali kaže da to nije dovoljno.

"Na ovim izborima smo izašli veoma stabilno, pojavili smo se na nacionalnom nivou sa više od 12 odsto, sa upravom smo treća stranka u opštinama, pre Pokreta Samoopredeljenje. Ali to nije dovoljno, napravićemo duboku reformu, reorganizaciju, otvorićemo stranku za sve one koji misle za našu stvar, desničarsku nacionalnu stvar nepokolebljivo i kada je veliki pritisak, uvek u pravcu ‘ jasno nacionalno pravo u cilju zaštite građanskog i nacionalnog interesa’“, naveo je Tahiri.

Prema njegovim rečima, u nekim opštinama ABK je imala izvanredne rezultate, uključujući i Istok, a u nekim, poput Prištine, Podujeva i Kamenice, poboljšala je rezultat, dok je u pojedinim rezultat jako slab. 

"Moram ozbiljno da razmislimo šta ćemo da radimo", dodao je Tahiri.

Naveo je da je odluka o unutarstranačkim izborima doneta prošle nedelje. 

"Naime, prošle nedelje smo imali sastanak gde smo otvoreno razgovarali, predsednik, potpredsednik, sekretar. Odluka o izborima takođe dolazi kao rezultat ozbiljnog razmišljanja", kaže Tahiri.