Abot: Ne podstičem Kosovo da otvori ambasadu u Jerusalimu

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot izjavio je da bi Kosovo trebalo dobro da razmisli pre nego što odluči da otvori svoju ambasadu u Jerusalimu.

“Zbog pregovora koji još uvek traju, mislim da bi naš savet bio da više razmisle. Ne bih podstakao Kosovo da otvori ambasadu u Jerusalimu, to još uvek nije naš stav po ovom pitanju”, rekao je Abot, prenosi Gazeta Ekspres.

Na kraju, priznanje od Izraela je dobra stvar, dobro je što je Izrael bio spreman da učini tako nešto, dobra je prilika za Kosovo da izgradi odnose sa drugim delom sveta, rekao je britanski ambasador na Kosovu.

“Sa prošlonedeljnim proslavama, mislim da je ovo veoma važno za jevrejsku zajednicu na Kosovu i da je to dodata vrednost. Rekao bih da za Veliku Britaniju status Jerusalima zavisi od pregovora Izraela i palestinske uprave, koji traju već neko vreme”, naveo je Abot.

Naša očekivanja su da se oko statusa Jerusalima dogovore obe strane, a mi bismo očekivali da on postane glavni grad obe strane, trenutno se britanska ambasada nalazi u Tel Avivu i ne planiramo da je preselimo, rekao je Abot.