Abot: Nestale ne treba koristiti za političku korist, dijalog da bude u duhu saradnje, a ne sukoba

Reporteri
Izvor: Reporteri

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot izjavio je danas da bi Priština i Beograd trebalo da komuniciraju kako bi otvoreno i u duhu saradnje, a ne sukoba, razmenjivali informacije o nestalim osobama, prenosi Koha.

Abot je na forumu "Potreba za depolitizacijom pitanja nestalih osoba" ekao i da nestale osobe, njihove porodice i nevladine organizacije koje se bave sudbinom nestalih, ne smeju koristiti kao "fudbalska lopta na političkoj sceni" u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

"Niko ne bi trebalo da koristi ovo pitanje za političku korist. I Priština i Beograd treba da komuniciraju radi otvorene razmene informacija i u duhu saradnje, a ne sukoba. Političari sa obe strane mogu zauzeti stav da brane svoju politiku, ali želimo da vidimo da porodice mogu da iskoriste svoje pravo da znaju sve o najbližima", rekao je Abot.

Izvršni direktor Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj poručio je da je ovaj forum organizovan zbog depolitizacije pitanja nestalih, jer bi prema njegovim rečima neko trebalo da preuzme odgovornost za "posao koji se ne radi".

"Lokalna vlast spava, oni čak i ne znaju iz njihove opštine koliko ih je nestalo. Danas smo ovde da pronađemo način da uklonimo politiku iz ovog pitanja. I, na kraju, mi zahtevamo odgovornost onih koji treba da uklone politizaciju, počevši od Vlade Kosova", rekao je upitao.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova Negovan Mavrić rekao je da suprotekle  22 godine mnogo teške za članove porodice koji ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

"Ako imamo grobove na Kosovu i u Srbiji, moja preporuka je da ne čekate već da otvorite te grobnice, danas. Vrlo je teško znati da postoje groblja, na primer, znam da postoje srpske porodice koje znaju, na primer u Lapušniku (i Bresju), pa molimo sve da prestanu sa politizacijom i da razjasne sudbinu nestalih i da ne usporavaju ili ometaju pojašnjenje", rekao je Mavrić.

Forum za depolitizaciju pitanja nestalih osoba organizovan je povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih.

Ja
25. Avgust 2021.
Narod nema sta da mesaju narod nisu krivi I problemi nestalih da se resi na pravo naroda i pravdi !!!!