Abot: Poslanici da glasaju prlikom izbora predsednika

Reporteri
Izvor: Reporteri

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot reagovao je nakon jučerašnjeg pokretanja inicijative Samoopredeljenja za izmenu Zakona o izborima, i naglasio da poslanici treba da ispune svoju ustavnu obavezu kroz glasanje, jer novi izbori, usred pandemije koronavirusa i ekonomske krize, nisu ni u čijem interesu, prenosi Reporteri.

Abot je rekao da je od 14. februara njegova poruka liderima političkih stranaka bila da je najveći odziv birača od 2004. godine jasan signal naroda Kosova za promenu i efikasnu vladu.

Abot je naglasio da sve stranke, a ne samo one koje su odnele pobedu moraju da imaju konstruktivnu ulogu u izgradnji institucija.

„Videli smo sinoć mnoge poslanike koji su govorili u interesu odbrane demokratije i demokratskih institucija na Kosovu. Moje je stanovište da zaštita kosovske demokratije i institucija podrazumeva i igranje važne uloge na predsedničkim izborima. Poslanici mogu da glasaju kako žele. Ali odgovorni čin je da oni ispune svoju ustavnu ulogu podržavajući demokratski proces svojim sudelovanjem i glasanjem", napisao je Abot.