Abraši: Tači nije trebalo da ide u Hag kao predsednik, optužnice uznemirile Kosovo

Artan Abraši
Izvor: Klan Kosova

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši izjavio je večeras da je predsednik Kosova Hašim Tači morao da podnese ostavku po objavljivanju optužnice za ratne zločine.

Abraši je u emisiji "Rubikon" na prištinskoj televizji Kljan Kosova istakao da je objavljivanje optužnice od strane Specijalnog suda protiv Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija politički uznemirilo Kosovo.

Prema njegovim rečima, Tači je morao da podnese ostavku na funkciju predsednika Kosova po objavljivanju optužnice, iako ona još uvek nije potvrđena.

"U takvim slučajevima u kojima smo i ranije imali visokog zvaničnika, on bi podneo ostavku. Ovo je bila veoma dobra praksa koja je očuvala kredibilitet kosovskih institucija", ocenio je Abraši.

Podsetio je na slučaj bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja koji je dva put zaredom podneo ostavku.

"U slučaju predsednika, koji predstavlja najvišu kategoriju institucionalne zastupljenosti, u Hag je trebalo da ode kao Hašim Tači, a ne kao predsednik Kosova. To šteti Kosovu", naveo je Abraši.

Mišljenja je i da je bila velika greška glasati u Skupštini Kosova za stvaranje Specijalnog suda.

"Od trenutka kada je preuzet teret i ovlašćenje ovog suda, svi smo znali kada će doći do ove tačke. Zbog toga su Samoopredeljenje i neke druge stranke bile protiv stvaranja tog suda", poručio je Abraši.

Predsednik Kosova je od ponedeljka u Hagu na saslušanju povodom optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu. 

Tači će se i sutra pojaviti u Specijalnom tužilaštvu u Hagu gde će biti nastavljen intervju sa njim.

Rados
15. Jul 2020.
Abrasi trazili ste gledajte.Nema nazad samo napred.Zasto se Albanci boje pravde.Ako si nevin dokazaces nevinost ako si pravio zlocine bices osudjen.To je pravilo svuda u svetu.Pravda mora biti zadovoljen radi zrtava .
Rados
15. Jul 2020.
Abrasi trazili ste sud sada ga imate vi ste ga stvorili sada nemoj da kukate.Sud je stvoren za ljude koji prave kriminalna deöa i zlocine.Pravda mora biti zadovolhena.Sada nema nazad.