Abraši: Ukinuo bih takse pre nego što je Grenel krenuo za Srbiju

Arban Abraši
Izvor: GazzetaExpress

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arban Abraši rekao je da sporazum između Kosova i Srbije treba postići što pre, jer odlaganje ovog procesa odgovara Srbiji, prenosi Gazeta Ekspres.

„Ja sam jedan od najvećih zagovornika postizanja sporazuma između Kosova i Srbije što je pre moguće. Odugovlačenje sporazuma koji na kraju donosi priznanje Kosova od strane Srbije najviše bi odgovaralo Srbiji i ona bi učinila sve da ga odloži", rekao je Abraši.

Dodao je da je Srbija našla mnogo razloga, često besmislenih, da napusti dijalog, ali i da je Kosovo doprinelo takvom ponašanju Srbije.

„Vreme ne radi za nas. Da smo mnogo ranije postigli sporazum sa Srbijom, bolje bismo postupili. Svako kašnjenje dovodi nas u gori položaj. Položaj i imidž Kosova je otežan u EU, dok je imidž Srbije poboljšan", rekao je Abraši.

Prema njegovim rečima, Kosovo mora što pre da se vrati pregovorima sa Srbijom i da iskoristi, kako je rekao „američku ofanzivu koju smo videli poslednjih dana da postignemo konačni sporazum sa Srbijom i donesemo srpsko priznanje Kosovu“.

Govoreći o zahtevu specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog između Kosova i Srbije Ričarda Grenela da se ukinu takse, Abraši je rekao da bi već danas ukinuo taksu pre nego što bi Grenel napustio Kosovo i krenuo za Beograd.

"Taksa koju je pomenuo ambasador Ričard Grenel i prestanak prakse lošeg susedstva od strane Srbije, uključujući blokadu u Unesku, Interpolu, EU i povlačenje priznanja, dva su njegova zahteva, osim što će nas podržavati u dijalogu i ekonomskom razvoju", rekao je Abraši gostujući u Info magazinu na tv Kljan Kosova.

Smatra da je oba uslova lako ispuniti.

„Održani su izbori na Kosovu, efekat takse je proizveden i zaokružen. Cene su porasle, izvoz je opao. Zbog čega nam je potrebna ta taksa, posebno kada sam američki predsednik Donald Tramp zahteva njeno ukidanje", zapitao je Abraši.

Naglasio je da bi taksu trebalo ukinuti "danas“ pre nego što Grenel krene za Beograd i da bi takva odluka Kosovu i predsedniku Donaldu Trumpu bila „moćno oružje“ u politici na Balkanu, jer bi sav politički teret na Balkanu pao na ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića,  predsednika Aleksandra Vučića i njihovu administraciju koja radi protiv Kosova.

„Ne znam šta im treba ova taksa. Ukinuo bih taksu danas, pre nego što Ričard Grenel krene za Srbiju, kako bi potvrdili da radimo svoj posao i da Srbija mora da prestane sa preprekama prema Kosovu i da garantuje dobrosusedstvo", zaključio je Abraši.