Advokat Vasić: Protiv Slađana Trajkovića podignuta optužnica za ratni zločin

Dejan Vasić
Izvor: Kosovo Online

Advokat Dejan Vasić potvrdio je za Kosovo onlajn da je Specijalno tužilaštvo Kosova protiv Slađana Trajkovića danas podiglo optužnicu za navodni ratni zločin.

Vasić kaže da će sutra preuzeti optužnicu u Specijalnom sudu u Prištini, kao i spise od specijalne tužiteljke.

"Nakon toga ćemo konačno, posle devet meseci istrage, moći da se upoznamo sa konkretnom sadržinom prikupljenih dokaza. U optužnici bi tužiteljka trebalo da se izjasni i u pogledu mere produžetka sudskog pritvora", kaže nam Vasić.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je protiv okrivljenog S. T., srpske nacionalnosti, podiglo optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu 1998-1999. godine, u selu Reznik, opština Vučitrn i okolnim selima.

Podsetimo, Trajković je uhapšen 15. decembra prošle godine u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici. Početkom novembra prošle godine, zajedno sa drugim kolegama, on je napustio Kosovsku policiju u znak protesta protiv nasilja koje vlasti u Prištini sprovode nad Srbima na severu.

Apelacioni sud Kosova doneo je 25. maja odluku da se poništi rešenje o produženju pritvora Trajkoviću, ali je Osnovni sud u Prištini 29. maja ponovo doneo odluku o produženju pritvora za još dva meseca. 

Advokat Vasić pisao je ranije ambasadorima zemalja Kvinte da  diplomatskim sredstvima utiču na Specijalno tužilaštvo Kosova da se Slađanu Trajkoviću omogući kućni pritvor, zbog njegovog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja usled neadekvatnog lečenja.