AFP: Raste zabrinutost Srba na Kosovu nakon zabrane dinara

Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Dugi redovi viđeni su ispred banaka na severu Kosova gde su Srbi čekali da dobiju plate i penzije, nakon vladine Uredbe koja pogađa srpsku valutu dinar, prenosi Frans 24.

Do ovoga je došlo nakon što je 1. februara na Kosovu stupilo na snagu novo pravilo koje je evro učinilo jedinom legalnom valutom za plaćanja u komercijalnim transakcijama i efektivno zabranilo upotrebu dinara, podseća AFP.

Zabrinutost danima raste među Srbima na Kosovu zbog straha od nedostatka gotovine, posle blokade dve isporuke dinara iz Srbije.

Centralna banka Srbije saopštila je da su pošiljke predviđene za isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na Kosovu zaustavljene.

U sredu su vlasnici računa mogli da podignu samo ograničene iznose dinara, prema izveštaju AFP-a sa terena, uglavnom u tranšama od 5.000 do 10.000 dinara.

"Najverovatnije će dinar biti ukinut, jer je to stav Prištine. Šta nam preostaje?", rekao je jedan penzioner za AFP. 

Drugi su rekli da će biti primorani da otputuju u Srbiju da podignu platu.

"Sutra planiram da odem u Rašku i tamo podignem platu. Mogu to da priuštim, ali ima drugih koji ne mogu", rekla je Milica Ivanović, 25-godišnjakinja koja radi u institucijama Republike Srbije na severu Kosova.

Aleksandar Rapajić, programski direktor organizacije ACDC iz Severne Mitrovice rekao je za AFP da "ne postoji srpska porodica na Kosovu koja nije pogođena ovom odlukom".

"Jedini efekat ove odluke je da zagorča život srpskoj zajednici i da otežava slanje novca iz Srbije", dodao je on.

Taj potez je doveo do rasplamsavanja već napetih odnosa Srbije i Kosova. Ranije ovog meseca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti raspravljali su oko nove uredbe tokom hitnog sastanka u Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

Kosovski zvaničnici uveli su tromesečni prelazni period, dajući vremena za rešavanje pitanja. Uprkos kritikama nekoliko zapadnih zemalja, kosovska vlada je nastavila da brani uredbu.