Afrim Hoti: Stav Turske je opravdan, ona brani muslimanski interes, ali za Kosovo je važno priznanje Izraela

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da je očekivana reakcija Turske na otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu, ali da to ne treba da bude prepreka priznanju Kosova od strane drugih država.

“Stav Republike Turske je sasvim opravdan, s obzirom da su oni jedna od najvećih država koja brani muslimanske interese. Ali to ne bi trebalo da izazove veliki problem u pogledu geostrateške prespektive, jer je Kosovo mala država i nema velikog uticaja u ovom političkom procesu. Kosovo sada treba da upotrebi svoje resusre i kapacitete u pregovorima sa Turskom i savezničkim državama u obrazlaganju vašingtonskog sporazuma i nekih tačaka koje su u njemu sadržane, a koje su izazvale brojne reakcije. Za Kosovo je veoma značajno priznanje koje je dobilo od Izraela. U pregovorima sa Srbijom krećemo u politički dijalog i očekujemo da nakon toga dobijemo podršku arapske lige”, kaže Hoti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući potpisali sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine. Jedna od tačaka na koju su se obavezale i Kosovo i Srbija je da će Kosovo pristati da primeni jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Dok će Srbija pristati na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države.

Hoti ukazuje da je Kosovo član međunarodnih organizacija koje su u njegovom interesu, uz napomenu da postoji interesovanje za članstvom i u drugim organizacijama ističući članstvo u EU.

“Ovaj period od godinu dana treba da iskoristimo u pravcu ekonomskog prosperiteta zemlje i u ispunjavanju kriterijuma za evropske integracije i ne mislim da je to dug period koji može imati neke posledice”, smatra Hoti i dodaje da je ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu korak ka konačnom sveobuhvatnom sporazumu Kosova i Srbije i potvrđivanje državnosti Kosova.

“Ja ne očekujem da će sada biti priznanja, pošto sporazum ima samo ekonomski karakter i to je prvi korak ka političkom sporazumu, tek nakon toga kada dve države priznaju jedna drugu možemo očekivati i podršku ostalih zemalja. Više od sto država je priznalo nezavisnost Kosova i veoma je bitno da Kosovo priznaju preostale evropske zemlje”, zaključuje Hoti.