Agim Nešo: Izaslanici EU i SAD vršiće pritisak na obe strane da se vrate dijalogu

Aljbin Kurti sa izaslanicima EU, SAD, Italije i Francuske
Izvor: Twitter

Bivši ambasador Albanije pri Ujedinjenim nacijama Agim Nešo izjavio je da će izaslanici EU i SAD, čiji se dolazak u Beograd i Prištinu očekuje, vršiti pritisak na obe strane da se vrate dijalogu.

"Izaslanici će sigurno doći da insistiraju tamo gde su stali, jer niko od strana ne misli da je pogrešio... Pritisak će biti veliki. Verujem da će na taj pokušaj imati odraz nedavna dešavanja, jer nijedan od njih ne opravdava ono što je Vučićeva vlada uradila da sponzoriše terorizam", rekao je Nešo za Teve 1.

Analitičar Visar Džani saglasan je da će njihova poseta uticati na izgradnju strategije za budućnost dijaloga.

Teve 1 podseća da, posle 24. septembra, međunarodna zajednica konstantno zahteva da se Kosovo i Srbija što pre vrate dijalogu, pa se očekuje da će američki i evropski emisari ovog meseca posete Prištinu i Beograd.

Poslednja poseta petorke – američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, spoljnopolitičkog savetnika francuskog predsednika Emanuela Bona, savetnika za spoljnu politiku nemačkog kancelara Jensa Pletnera i izaslanika italijanske vlade Frančeska Tala, bila je u januaru ove godine.