Ahmetaj: Realnost u kojoj živimo sušta suprotnost onome što Kurti govori

Mimoza Ahmetaj
Izvor: Klan Kosova

Bivša ministarka za evropske integracije Kosova Mimoza Ahmetaj izjavila je da je stvarnost na Kosovu sušta suprotnost onome što govori premijer Aljbin Kurti i, pored toga, nazvala “bledim” sporazum iz Ohrida.

Kada je reč o sporazumu iz Ohrida, ocenila je da je “slab”, znatno slabiji od sporazuma iz 2015.

“Ovim sporazumom smo ušli u obaveze. Ali, šta ćemo zapravo dobiti od dogovora? Uzimam za primer: ušli smo u obavezu da ćemo implementirati ZSO, kako ćemo to nazvati? Mogu da ga zovu cvetom, kako hoće, ali Udruženje ostaje Udruženje, to je istina. U međuvremenu, u zamenu za početak formiranja ZSO u roku od 30 dana, bićemo zadovoljni saopštenjem o nestalim licima. Da li je to cena za sve nestale za kojima Kosovo i danas traga“, rekla je Ahmetaj.

Ahmetaj je u emisiji Pet, na TV Dukađini podsetila da je Kurti godinu dana vodio i vladu koja je prethodila ovoj, na čijem je čelu poslednje dve godine.

“Govorimo o dve godine vlade na proteklim izborima, ali ne smemo zaboraviti da je i godinu dana ranije Kurti vodio vladu. Razmišljala sam o svemu što je Kurti predvideo, gde je u stvari istina, jer realnost sa kojom živimo je sušta suprotnost”, rekla je Ahmetaj.

Dodala je da Izveštaj Stejt departmenta zapravo potvrđuje mizernu situaciju na Kosovu, od borbe protiv korupcije, ekonomske nerazvijenosti, investicija koje ne postoje, do porasta inflacije.

„Došlo je do povećanja plata za vreme premijera Hašima Tačija. Međutim, danas to ne vidimo. Danas vidimo milostinju koja se s vremena na vreme odluči da pomogne penzionerima sa 100 evra. Građanima nije potrebna milost, već razvoj“, rekla je Ahmetaj.