Ahmeti: Intenzivno lobiramo za Savet Evrope, imamo glasove za prvu fazu

Krešnik Ahmeti
Izvor: Kosovapress

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti rekao je da Kosovo ima spremne glasove da prođe prvu fazu za članstvo u Savetu Evrope, prenosi Koha.

U raspravi koju je Institut za političke studije (PIPS) organizovao u utorak u Prištini, on je rekao da u poređenju sa drugim zemljama u regionu očekuje da će se Kosovo pridružiti u rekordnom roku. 

"Ne znam kada će se to završiti, ali sam optimista da ćemo u odnosu na druge zemlje u regionu imati rekordan rok", rekao je on.

Ahmeti je istakao da institucije na Kosovu intenzivno lobiraju za članstvo u Savetu Evrope.

"Intenzivno lobiramo za Savet Evrope. U Strazburu je posebno urađen veliki deo posla. Generalni konzulat na čelu sa ambasadorom Ljuljzimom Hisenijem održao je preko 200 sastanaka, organizovan je veliki broj kulturnih aktivnosti, bilo je osam poseta visokog nivoa Ministarstva spoljnih poslova, kao i naše delegacije Parlamentarnoj skupštini tokom učešća na sednicama. Kao rezultat već imamo spremne glasove da prođemo prvu fazu koju sam pomenuo na nivou ambasadora u Komitetu ministara. To je preko dve trećine potrebnih i takođe sa konstruktivnošću zemalja koje ne priznaju", dodao je Ahmeti.

Ovoj diskusiji je prisustvovao i šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri, koji je rekao da očekuje da Kosovo postane član Saveta Evrope.

"Očekujem da Kosovo postane član Saveta Evrope iz dva razloga. Svi su svesni da većina država članica nema bolje ustavno-pravne odredbe od nas. Ako pažljivo pogledamo Ustav Kosova, ali pre svega implementaciju, pokazuje se da 80 odsto kosovskih Srba živi na samoupravnoj teritoriji sa 24 ovlašćenja u 11 opština. To pokazuje da su zakoni pozitivne diskriminacije u potpunosti na snazi. Čitav institucionalni i ustavni duh je multietnički", naglasila je Tahiri.