Ahmeti: Kampanja Srbije za povlačenje priznanja je neuspešna, identifikovali smo oko 30 slučajeva

Krešnik Ahmeti
Izvor: Kosovapress

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Krešnik Ahmeti kazao je da je Kosovo identifikovalo oko 30 pokušaja Srbije da lobira za povlačenje kosovske nezavisnosti, koji su se, prema njegovim rečima, završili neuspešno, prenosi Telegrafi.

Ahmeti je negirao tvrdnje srpskih zvaničnika da ima država koje žele da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, istakavši da su to apsurdne reakcije koje dolaze nakon prirodnog delovanja Kosova da postane deo međunarodnih organizacija.

"Ništa nije tačno od onoga što je rečeno u vezi sa povlačenjem priznanja. Bilo je pokušaja koje smo sprečili, u saradnji sa našim međunarodnim partnerima. Dakle, moramo imati u vidu da kampanja takozvanog otpriznavanja od strane Srbije nikada nije prestala. Čak i u periodu kada je sporazum bio na snazi, identifikovali smo blizu 30 slučajeva kada je Srbija sprovodila kampanju u različitim zemljama. Posle moratorijuma to se već intenziviralo, ali za sada bezuspešno, a uveren sam da neće biti uspešno jer se razume geopolitički kontekst, posebno posle početka rata u Ukrajini, gde se Srbija otvoreno svrstala uz Rusiju", naveo je Ahmeti.

Do sada su Kosovo priznale 117 države, poslednje priznanje je formalizovano u februaru 2021. godine, a Ahmeti kaže da je vlada više radila na produbljivanju odnosa sa zemljama koje priznaju Kosovo, a sa kojima nije bilo dovoljno komunikacije.

Prema njegovim rečima, prioritet je pet zemalja EU koje još uvek ne priznaju nezavisnost.

"Napredak je napravljen, nije svih pet zemalja EU u istoj fazi razvoja, to je jasno, ali se mora ići napred jer to doprinosi stabilnosti u regionu, sprečavajući bilo kakvu zainteresovanost Srbije da preduzme korake. To bi moglo da destabilizuje region i bilo kakav revizionizam granica, a to su projekti koji su zamrli", dodao je on.

On kaže da su radili i sa drugim državama na stvaranju suštinskih odnosa, za koje kaže da će uskoro biti formalizovani, ne navodeći da li se očekuju nova priznanja.

Govoreći o predstojećem sastanku na visokom nivou u Briselu između Kosova i Srbije koji je najavljen za 18. avgust u Briselu, Ahmeti kaže da nema potrebe da se razgovara o registarskim tablicama i ličnim kartama, jer su to već postignuti dogovori i njihova primena će početi 1. septembra.

Ahmeti dodaje da je zajedno sa međunarodnim partnerima procenjeno da je potrebno još vremena da se izbori sa kampanjom dezinformacija Srbije u vezi sa odlukom o ličnim kartama.

Kaže da je Beograd širio dezinformacije da će lične karte Srbima biti oduzimane na granici, za šta ističe da će im odlukom vlade biti dat samo dokument, što je praksa koju Srbija deceniju primenjuje kod građana Kosova.

"Dogovori koji su postignuti su dogovori koji su postignuti i nema potrebe da se o njima dalje razgovara sa Beogradom, ali je naša vlada smatrala razumnim da damo malo prostora do 1. septembra da se napravi informativna kampanja za sve građane Kosova, naravno većina njih je iz srpske zajednice, kako bi razumeli istinu o ovim odlukama, kao i koristi koje imaju oslobađanjem od brojnih plaćanja. Zato što je jedna od dezinformacija bila da će srpske lične karte biti oduzete, to nije tačno, samo će se dodati propratni dokument kao što je Srbija radila deceniju, 1. septembra odluke će početi da se primenjuju", naveo je Ahmeti.

On je naglasio da je Kosovo spremno za dijalog u Briselu i da bi, prema njegovim rečima, što pre trebalo da počne rasprava o glavnoj temi, a to je međusobno priznanje.

"Bićemo konstruktivni u dijalogu i spremni da se sastanemo da nađemo rešenja za pitanja o kojima ćemo razgovarati, naravno da što pre treba da počnemo da razgovaramo o glavnoj temi, a to je međusobno priznavanje, kao što su se dogovorile i Sjedinjene Američke Države, a Nemci su takođe izjavili da je to pravo rešenje", kazao je on.

Prema njegovim rečima, zvanični Beograd sprovodi provokacije na terenu jer je zainteresovan da Kosovo ne bude konstruktivno u dijalogu.

Govoreći o dešavanjima na severu Kosova,  Ahmeti kaže da Srbija gubi podršku Srba sa Kosova.

"Razlog zašto vidimo eksplicitniji oblik nasilnog organizovanja ovih grupa je taj što Srbija gubi podršku Srba sa Kosova. Imajući to u vidu, Srbija je naravno zainteresovana da ove blokade napravi koristeći svoje kriminalne strukture koje ne predstavljaju srpske građane Kosova", istakao je.

Po pitanju vizne liberalizacije, Ahmeti je izjavio da uskoro očekuju opipljive rezultate, ali dodaje da ne može dati datum jer to ne zavisi od Kosova, koje je već ispunilo sve kriterijume.

"Kriterijumi su ispunjeni, ažuriramo podatke koji pokazuju da su kriterijumi ostali takvi, ima pomaka u oblastima koje su definisane kao kriterijumi, ali uopšte ne čekamo, radimo intenzivno svakodnevno da to pokažemo i verujem da će uskoro biti opipljivih rezultata u ovom pravcu", dodao je Ahmeti.

Dodaje da će Vlada odlučiti o pravom trenutku da aplicira za status zemlje kandidata u Evropskoj uniji, i prema njegovim rečima to će se desiti u toku ove godine i biće urađeno u saradnji sa međunarodnim saveznicima.

On je naveo da nema razloga da se odlaže jer je, prema njegovim rečima, Kosovo napravilo veliki napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ne verujemo da postoji razlog da se Kosovo ne prijavi, mi smo jedina zemlja koja se nije prijavila i ove godine će ova aplikacija biti podneta. Za tačan trenutak, naravno, to će biti ocenjeno, ali je u planu da aplikacija bude urađena ove godine. Naravno, i to se radi u koordinaciji sa našim saveznicima i o ovom pitanju se takođe javno raspravlja, pa nije ništa iza kulisa, jer je to nešto što naša zemlja zaslužuje", dodao je Ahmeti.

U maju ove godine, Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Sada se čeka da se to pitanje stavi na dnevni red kako bi se iznelo Parlamentarnoj skupštini.

Ahmeti očekuje pozitivne rezultate, jer je prema njegovim rečima, proces u celini relativno dug i složen.

Kako je dodao, postoji podrška zemalja članica i da se preko diplomatskih misija radi na ostvarivanju ovog poitanja.