Ahmeti: Kosovo zaslužuje članstvo u Savetu Evrope bez uslovljavanja

Krešnik Ahmeti
Izvor: Kosovapress

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti rekao je da Kosovo zaslužuje da uđe u Savet Evrope i da su, prema njegovim rečima, ispunjeni svi uslovi, piše Teve 1.

On je to rekao komentarišući uslov pre svega Francuske i Nemačke, da Kosovo preduzme konkretne korake na uspostavljanju ZSO za ulazak u tu organizaciju.

„Za mene je važno da se Kosovo pridruži na osnovu svojih zasluga, a ne kao rezultat cenkanja ili zbunjujućih procesa koji nisu međusobno povezani. Uveren sam da je u interesu Kosova da se pridruži zbog svojih zasluga, a ne kao neka vrsta pogodbe“, naveo je Ahmeti .

On je dodao da je uslov nepravedan, a da to je stavila do znanja i izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Dora Bakojani.

Ahmeti je rekao da bi Kosovo bilo spremno da ispuni i druge uslove, ako se oni pojave u Savetu Evrope.

„Želimo da budemo članovi jer to zaslužujemo. Ako postoje neki drugi kriterijumi, spremni da se pozabavimo njima, ali oni treba da budu u okviru Saveta Evrope, a ne u vezi drugih pitanja“, poručio je on.

Ahmeti je dodao da dnevni red Saveta ministara još uvek nije finalizovan i da je Kosovo posvećeno da bude deo njega 17. maja.

„Proceduralno dnevni red nije zatvoren, do trenutka kada počne, čak i u okviru ministarskog saveta može da se predlaže. Pozivamo i lobiramo da se to što pre okonča, jer nema razloga za odlaganje članstva Kosova", naglasio je Ahmeti.