Ahmetović: Ako želi u EU, Srbija pre ili kasnije mora da prizna Kosovo

Adis Ahmetović
Izvor: DW

Poslanik SPD u Bundestagu Adis Ahmetović smatra da "kada je reč o evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, nedavna odluka donesena na Samitu EU o zemljama Zapadnog Balkana bila je pogrešna", prenosi Dojče vele.

Ahmetović je za BiH konkretno zatražio dobijanje statusa kandidata, za Kosovo viznu liberalizaciju, za Severnu Makedoniju i Albaniju početak pristupnih pregovora, a za Crnu Goru ubrzanje procesa.

Nemački poslanik Srbiju ni jednom rečju nije spomenuo jer kako, naglašava, nije slučajno. 

"Ne možeš biti član EU ako nisi sada u ovom momentu jasan da li si na strani demokratije, znači EU, ili si na strani autokratije, dakle Rusije. I ako tu Srbija ne želi da se odluči, teško će biti da pravi naredne korake. Otvoreno kažem da, ako Srbija kaže da će biti na strani EU, da će uvesti sankcije Rusiji, onda smo mi tu i možemo da idemo dalje", kaže Ahmetović.

Kada je reč o uslovu Srbiji da prizna Kosovo da bi postala punopravna članica EU, Ahmetovićev stav je i tu jasan. 

"Kancelar Šolc je rekao, a ja ću samo da ga citiram: "Ako Srbija hoće da uđe u EU, treba da radi na ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena, treba da se priključi sankcijama Rusiji i, treća stvar, mora biti normalizacije odnosa Kosova i Srbije, dakle mora pre ili kasnije da prizna Kosovo", kazao je Ahmetović.