Ajhorst: Dijalog Beograda i Prištine je bezbednosno pitanje

Angelina Ajhorst.jpg
Izvor: Radio Kim

Generalni direktor odeljenja za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno kraljevstvo pri EU Angelina Ajhorst izjavila je danas da je jedno od bezbednosnih pitanja regiona pitanje dijaloga Beograda i Prištine kao i da je EU posvećena pronalasku održivog rešenja koje bi doprinelo stabilnosti regiona, prenosi Tanjug.

Ajhorst je na zvaničnom otvaranju Beogradske NATO nedelje u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS) rekla da je načinjen opipljiv napredak, ali da će EU nastaviti da radi na normalizaciji odnosa.

Ona je istakla da EU postaje bezbednosna unija i da ima jasan plan za napredak regiona i da svakodnevno radi na borbi protiv terorizma, sajber pretnji i slično.

Prema njenim rečima, EU ima otvoren dijalog o bezbednosnoj politici i da to radi sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu.

Ona je posebno istakla učešće Srbije u vojnim misijama EU u svetu i naglasila da je jedan od najvažnijih učesnika u operacijama EU u kojima učestvuje sa više od 20 članova medicinskog osoblja.

Ajhorst je rekla i da se od Srbije kao kandidata za članstvo u EU očekuje da se sve više usklađuje sa EU, ali da EU ne želi da vrši neželjeni uticaj.

"Srbija je odabrala strateški cilj, ali se nadamo da će nastaviti još više da se usklađuje sa našim politikama. Na dobrom je mestu da se više usklađuje sa politikama EU. svi smo ovde partneri, imamo zajedničke vrednosti i ciljeve i posvećenoi smo tome da podržimo region na putu ka EU", rekla je ona.

Ona je kazala da je svima bitno da Balkan bude stabilan i prosperitetan i da zajedno imaju iste interese.

Kako je pojasnila, kada se priča da Zapadni Balkan treba da bude stabilniji i beznbedniji misli se na nedostatak vladavine prava i medijskih sloboda, jer te dve stvari mogu zemlje da učine ranjivijima i posložnijim manipulacijama.

"Radimo za stabilan i bogat region", rekla je ona i istakla da je saradnja sa SAD i NATO jaka i dugotrajna i obostrano korisna.