Redžaj: Osmani u SB UN izvela predstavu bez ukusa i sa dosta demagogije

Salji Redžaj
Izvor: Facebook

Kosovski aktivista Salji Redžaj poručio je da se kosovska predsednica Vjosa Osmani juče pojavila na sednici SB UN sa predstavom "bez ukusa" i sa dosta demagogije dodajući da je iskoristila žene koje su doživele nasilje tokom rata za svoju političku propagandu.

Redžaj je na Fejsbuku naveo da političke tuče sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem malo koga zanimaju, te da je sada vreme da se poboljša normalizacija odnosa i dijalog koji je, kako je primetio, uspešno započeo pre deceniju.

"Osmani je nastavila sa patetičnim i histeričnim govorima, kao u predizbornim kampanjama, u skupštini i u televizijskom studiju. Koga briga za tuče sa Vučićem? Svet zna da je Srbija bombardovana, kao i da su šefovi srpske države proglašeni krivima pred Tribunalom u Hagu za ratne zločine. Sada je vreme da se poboljša normalizacija odnosa i dijaloga, koji je uspešno započeo pre deceniju sporazumima uz posredovanje EU i SAD. Mi kao država imamo svoje obaveze koje moramo da ispunimo, a sa Srbijom imamo odvojene puteve. Šta Srbija radi i kako se ponaša nije naša stvar, već naših saveznika", naveo je.

Redžepi dodaje da se, otkako su na vlast došli Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, Srbija snažno vratila na scenu.

"Kao izbirljiv političar, Vučić je uspešno uspeo da u svoj dnevni red uvrsti postupke šefova država Kosova. Predsednicu su juče prvi put kritikovali naši saveznici, kao i premijera prošli put, jer ne sprovodi dogovore i krši prava građana Kosova srpske nacionalnosti", naveo je.

U tom smislu ukazuje da je juče izašao izveštaj Stejt departmenta koji govori o visokom stepenu korupcije, kršenju prava etničkih manjina, kao i napadima i pretnjama novinarima, ali i rezultati referenduma na severu.

Kako navodi, referendum jasno pokazuje da je za četiri godine vladavine Vjose i Kurtija suverenitet na severu pao na 0,4 odsto.

"Dakle, 99,6 odsto građana u četiri opštine na severu nema poverenja u ovu vlast", dodao je.

Ističe da je dovođenje četiri žene koje su doživele nasilje tokom rata na Kosovu da bi ga razotkrile celom svetu bilo krajnje nemoralno.

"Još gore je kada su te žene prinuđene da beže u druge zemlje da se rehabilituju i oporave od ovih posledica, jer je propala država u kojoj je Vjosa predsednik. Strašno je neoprostivo da tragediju i njihova stradanja Vjosa koristi za političku propagandu", ukazuje.

Dodaje da deklaracije o Vjosinom bogatstvu pokazuju da je među najbogatijim političarima na svetu.

"Sa platom za nekoliko godina rada nikada nećete stići do tog milionskog bogatstva. Još manje u siromašnoj zemlji kao što je Kosovo, zemlji koja nema razvoj i investicije", zaključio je.