Albanci dokazali da na Kosovu postoji samo srpsko nasleđe

manastir gračanica
Izvor: Radio Kim

Potpuno apsurdna, sumanuta, nediplomatska i ostrašćena reakcija iz Prištine, zapravo je posredno priznanje činjenice da je nasleđe na Kosovu i Metohiji najvećim delim pravoslavno, odnosno srpsko, a Albanci sa Kosova bi trebalo da se zabrinu kada oni koji ih privremeno predstavljaju šalju ovakve poruke i Srbiji i međunarodnoj zajednici, izjavio je nekadašnji ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Na ovo za Sputnjik ukazuje Tanasković, kao komentar na protesnu notu ministarske spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Meljize Haradinaj Stuble, koju je uputila Evropskoj komisiji.

Ona je taj potez povukla zbog knjige "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije - Duhovno i kulturno središte srpskog naroda" koja se našla na stočiću u prostorijama misije Srbije pri EU tokom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i komesara za proširenje EU Olivera Varheljija.

Sagovornik Sputnjika ističe da prištinske vlasti oduvek očekuju maksimum korektnosti sa srpske strane, dok se sami ponašaju potpuno sumanuto. Njima, kako kaže, smeta da se vezuju za islamski fundamentalizam s jedne strane, a sa druge strane da im se pokaže da nemaju nikakav vlastiti kulturni identitet na Kosovu, i da je to sve srpsko.

Na Kosovu i Metohiji postoji samo srpsko nasleđe

"Ova reakcija dokazuje da na KiM, osim hrišćanskog i pravoslavnog, nema drugog nasleđa o koje bi se mogao osloniti neki kulturni identitet  'države Kosovo'. I tako se u suštini pokazuje sva krhkost argumentacije na kojoj počiva stav privremenih institucija u Prištini o tome da na Kosovu postoji izrazita verska tolerancija, da kao što piše u ovoj noti, da sve verske i etničke zajednice imaju proširena prava i snažnu zaštitu, i insistira se na  multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji", objašnjava Tanasković i dodaje da kada se uputi ovakva nota, sve to pada u vodu.

On ukazuje da je sasvim sigurno da svi dokazi od materijalnih, do ovakvih štampanih u obliku naučnih publikacija i drugog materijala koji pokazuju da je u stvari Kosovo zavičajna srpska zemlja, i da je upravo tu temelj srpske duhovnosti i državnosti, smetaju onima koji se zalažu za priznavanje međunarodno pravnog subjektiviteta države Kosovo.

"Protestna nota je apsurdna po svojoj sadržini, kao što je apsurdno mnogo toga što se iznosi kao preduslov za takozvane 'pregovore' od strane prištinskih vlasti, ali je u suštini veoma korisna. Jer, kada neko može za knjigu koja govori o hrišćanskom nasleđu na Kosovu i Metohiji, da napiše da ona 'promoviše etničku mržnju', da ima 'uvredljiv sadržaj' i da je na njenim koricama neprihvatljiv naziv za Kosovo, onda je sasvim jasno da tu nešto duboko nije u redu sa čitavom koncepcijom i pogledom na svet kosovsko - metohijskih Albanaca, odnosno onih koji u njihovo ime vrše privremenu vlast u Prištini. Kako možete reći za jednu knjigu koja objektivno ukazuje na hrišćansko nasleđe na KiM da širi etničku mržnju i ima uvredljiv sadržaj", pita se sagovornik Sputnjika.

Albanci da se zabrinu ko ih predstavlja

Tanasković ističe da stav iznet u protesnoj noti nije svojstven većini Albanaca sa Kosova, koji danas imaju velike teškoće i ogromne probleme, te da je njima ovo potpuno sekundarno pitanje.

"Tako da je zaista upitno do koje mere je ta takozvana politička elita u Prištini, ukoliko se za takve ljude uopšte može reći da su elita, zapravo reprezentativna čak i za većinu Albanaca na KiM. Nemam iluzija u pogledu odnosa Albanaca, pogotovo na Kim, prema Srbima, to je jedna istorijska mržnja koja je stvarana i gajena na razne načine kroz sistem obrazovanja, zatim kroz povremene sukobe, i tako dalje. Ali da kod većine Albanaca postoji ovakva ostrašćenost i ovakva divlja mržnja prema svemu što je hrišćansko, pravoslavno, srpsko, i da im je uopšte to pitanje kojim se sada bave, to sigurno nije tačno. Tako da bi pre svega Albanci sa KiM trebalo da se zabrinu kada oni koji ih privremeno predstavljaju šalju ovakve poruke i Srbiji i međunarodnoj zajednici", smatra sagovornik Sputnjika.

Nekadašnji ambasador Srbije pri Unesku, za vreme čijeg mandata je odbijen zahtev Prištine da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u sastav ove organizacije, smatra da je svakako dobro i sasvim normalno što se knjiga "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" nalazila u prostorijama srpske delegacije pri EU, jer to je diplomatski veoma dobar potez.

Hrišćansko nasleđe odbilo članstvo Kosova u Unesku

Kako kaže, ta knjiga je bila jedan od razloga zbog koga nije izglasano članstvo Kosova u Unesku. Tu je takođe pomogla jedna geografska karta Kosova koju je on dobio od Službenog glasnika u velikom broju primeraka. Na toj karti su crvenom bojom bila označena sva sakralna mesta pravoslavlja na Kosovu.

"Takvih mesta ima preko hiljadu, i kada su moje kolege iz sveta pogledali tu mapu, koja je inače pisana ćirilicom, i kada su videli da se ona sva crveni, pa su me pitali šta je to crveno, ja sam im rekao da su to crkve, manastiri, grobišta, i drugi sakralni objekti, na šta su oni reagovali da je to prava sveta zemlja", priseća se Tanasković.

Deo protesne note u kom ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija  navodi da je knjiga "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" "krivično delo" sagovornik Sputnjika komentariše rečima da "kada to ne bi bilo tragično, bilo bi komično".  

On dodaje da je to i dobro, jer veoma izoštreno pokazuje da tu u suštini ne može biti nikakvog sporazuma, pogotovo u nekom trajnijem pogledu, ukoliko se ne odstupi od takve naopake ideologije i sistema vrednosti u Prištini.

albakos
21. Jul 2020.
shto bi se albanskim dzamijama i katolickim albanskim crkvama po srbiju?
kako vi da imate nashe gjamije u nish,topolu,kragujevac,shabac, loznicu itd. pa vi kazete da ste neki pravoslavni, onda tu vjeru trazite ga u rusiju tamo je pravo slavija
Slobodam maric
21. Jul 2020.
Au miša mu poljubim.
Mirjana...
22. Jul 2020.
Ja stvarno ne znam kad ce ovi albanci da budu malo pismen...pa kakvo je to pitanje gospodine ALBAKOS..?? Ja mislim da je najpametnije da se Co svi zsjedno perfekte u Berlin jer i tamo ima dzamija...😃😃😃😉😉😉🤔🤔🤔👍👍👍
Dragan
22. Jul 2020.
Nema potrebe da izmišljaš, čisto sumnjam da ne znaš, ne postoje albanske džamije nego džamije Islamske zajednice, takođe ni albanske katoličke crkve ne postoje nego katoličke, obe religije nemaju nacionalnu odrednicu u vjerskim objektima. Za razliku od toga, Pravoslavna vjera poznaje autokefalnost, SPC je jedna od ravnopravnih, priznata i sa inovinom. Što se tiče Rusije, za razliku od arbanasa Srbi su na području Balkana autohtoni narod, sa svohom vjerom, pravoslavnom, sa svojom crkvom i svetim sinodom, dokaz za to su manastiri, crkve, freske i spisi stari i po hiljadu godina, kedini koji su došli str vi, albanci, preko Šar planine, idi na groblje, pokoli sevza čukundjeda ma gdje god bio ukopan, kad već u Srbiji nije.
Zlaja
22. Jul 2020.
PA sto vi neidete u Tursku kad ste Veci turci od njih
Mija Pecanac
22. Jul 2020.
Ne postoji ni jedna ďžamija na Kosmetu koja je starija od 100 godina
koju su gradili Albanci.
Nika
22. Jul 2020.
OK a vi trazite u Turskoj i Italiji odakle su potekli ti katolici ili muslimani od osmanskog carstva ma kome vi pricate ne znate ni ko Ste ni sta Ste. Grcka pravoslavna,Makedonija pravoslavna,Crna Gora pravoslavna,Bugarska pravoslavna,Rumuni grko katolici vise pravoslavci,Srbija Pravoslavna,Rusija pravoslavna drzava. Sveto PRAVOSLAVLJE ne damo ni za mrvu islamizma ili katolicanstva. Ajde sad U zdravlje popi kafu i smiri zivce 👌
Talija
24. Jul 2020.
Proverite godine kad je koji objekat izgrsđen i biće Vam sve jasno. Pravoslavni vernik ne ruši bogomolje drugih vernika.
Gjimi
26. Jul 2020.
Miriana za vas svi znaju da ste doshli 9 veka iz karpata kao ribolovci preko danuba doslite na balkana na zemlje bibshe dardania koja je bio preko nisha vi sve istorie ste krali od albanca bosanca crna gorca hervata viste bez historie nemate nigde na svetske arhive preko 9 veka nista za vas vi sve lazh je vasha istoria kako je rekao vash srpski otac lazhi lazhi mismo lazhovi narod mi lazhemo za sve
Cetnik
02. Avgust 2020.
Kaka steta nigde realnosti kod vas siptara nista nemate niti cete imati sve pokradoste nase bruka i nevaspitanje
Срђан
08. Avgust 2020.
Нису ваше него Турске, и дан данас постоје, а и одржава их Република Србија.
albakos
24. Jul 2020.
manastiri, crkve, freske i spisi stari i po hiljadu godina to su stare od vremena arbera, dardana dardanije, shta vi imate sa dardanijom, ako ste toliko stari, shto niste imali crkvu i tu vashu takozvanu spc prje 1920, zashto ste bili pod bugarskom patrijarhanom, zashto pishete bugarsku pismo. zashto niste imali patrijarha prje 1920. zashto u republiku kosova do 1920 su bili albanci ortodoksi, zashto ste ih asimilirali, ajde gedzo leskovacki opancaru. dokle cete lagati i koga cete?
ako neznash engleski, neka ti vulin ili dacic ovo prevedi, jer vucic je tup.
The today’s Republic of Kosovo belonged largely to the Eastern Church, thus Orthodox church after the schism. What was west to Drin River belonged to the Western Church, thus Catholic, and what was East of Drin was Orthodox. Most of the Orthodox Albanians left Albania of that time, which comprised Republic of Kosovo of today, after the Great Turkish War (1683–99), where Albanians fought against the Turks. After the war, thousands of Orthodox Albanians left today’s Republic of Kosovo and settled in Hungary, where there is still a small presence in Szentendre, and in today’s Serbia and Bosnia. Thousands also left for Romania, Bulgaria and Ukraine, where they still retain their language even these days.
Orthodox Albanians and Orthodox Vlachs were still in considerable numbers in Peja, Prizren, Prishtina, Mitrovica, Medveda, Nish area even up to 1908. After the Serbian occupation of 1912 up to WWII, Orthodox Albanians and Orthodox Vlachs in the Republic of Kosovo were almost completely assimilated mostly by Serbs
Kossrcesrbije
26. Jul 2020.
Albakos, pošto si iskopirala deo teksta iz Wikipedije, bilo bi dobro da pročitaš sve što je napisano, jer su ti promaklo vrlo bitne informacije. Dva sreća te znam engleski, i drago mi je da je bar malo istine tu izneto, mada fale još pojedini detalji za koje postoje fizički dokazi koji su Šiptari hteli da prikriju time što su popalili na hiljade crkava i oskrnavili groblja, što sa srpske strane nije učinjeno. Ali nije im pošlo za rukom, jer Kosovo nije ušao u UNESKO zato što Albanci nemaju nikakvu kulturnu baštinu, za razliku od bogatog srpskog nasleđa. Ceo KiM je prepun manastira i crkava, koji su i po nekoliko vekova stari. Šta su Šiptari sagradili na Kosovu? Više ima džamija koje su Turci podigli. Gazimestan i dalje stoji! Kosovo i Metohija je sveta hrišćanska zemlja!
Ilirian
31. Jul 2020.
Ima pravo g. Tanasković, kosovski albanci su stvarno inertni, za razliku od svojih srpskih kolega, u pisanju raznih historijskih pamfleta . Ipak, albanci itekako dobro znaju svoju istoriju i nije im važno da se time bave ostali, i ne trebaju im razni pamfleti da svaku istinu iskrivljavaju po nekoliko puta . Naravno da se time više bave političari, koji su nažalost, u današnje vreme, em upitnog obrazovanja, em upitnih namera . I dalje postoje vatikanski i carigradski arhivi, tamo sve piše .
Sinisa
31. Jul 2020.
Opasna situacija