Albanci u Đakovici podneli 3.500 krivičnih prijava protiv Srba, tako sprečavaju povratak raseljenih

Policija
Izvor: Večernje novosti

Albansko Udruženje "Đakovica 88-89", koje je do sada podnelo oko 3.500 krivičnih prijava protiv raseljenih Srba sa područja Đakovice i Orahovca, krajem protekle sedmice policiji i odeljenju za istraživanje ratnih zločina u ovom gradu podnelo je još 80 krivičnih prijava zbog navodnih srpskih zločina nad Albancima, prenose Večernje Novosti.

Prijave se, kako prenose mediji na albanskom jeziku, odnose uglavnom na zločine u đakovačkoj i orahovačkoj opštini, a kako navodi predsednica tog udruženja Škendije Hoda, reč je o "ubistvima, mučenju i materijalnoj šteti pričinjenoj tokom rata".

"Nije to za nas ništa novo. Jer, Albanci iz Đakovice uvek uoči značajnih datuma ili najava da ćemo posetiti naša groblja plasiraju nekakve prijave i priču o zločinima", kaže predsednik Privremenog organa Đakovice Milenko Jovanović.

Cilj ovih navoda je, kako ističe, dalje zastrašivanje raseljenih Srba, kako bi definitivno odustali od poseta grobljima, interesovanju za imovinu, ali i, pre svega, razmišljanju o povratku u svoj grad.

"Albanci žele da preduprede svaku mogućnost da neko od raseljenih krene putem Dragice Gašić, koja se prva vratila u Đakovicu. Ona je, uz tri monahinje u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, jedina Srpkinja u gradu koji je brojao 8.500 Srba", pojašnjava Jovanović.

Prijave albanskog udruženja ili bilo koga sa Kosova, raseljene Srbe ne plaše, jer je među njima veći broj onih koji planiraju da se bez obzira na rizik vrati na svoja imanja u Đakovici, prenose Novosti.