Aljiu: Izgradnja Autoputa mira počinje na proleće

Ljiburn Aljiu
Izvor: Kosovapress

Jedna od 16 tačaka Vašingtonskog sporazuma postignutog pre godinu u Beloj kući - izgradnja Autoputa mira, u procesu je sprovođenja, prenosi Kosovo pres.

Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu rekao je da je u vezi sa dogovorom postignutim u Beloj kući Kosovo preuzelo obaveze za izgradnju autoputa Besi-Merdare i da se očekuje da će radovi početi na proleće naredne godine.

"Naravno da se ovaj proces iz finansijskih razloga može odužiti, ali to je proces koji će se završiti. S druge strane, isti projekat mora da sprovede druga strana (Srbija), a do sada toga nije bilo. Ne možemo sa velikom sigurnošću reći, ali mislim da ćemo na proleće imati dobre mogućnosti za početak gradnje tog autoputa", naglasio je Aljiu.

Aljiu je na konferenciji za novinare izneo optužbe na račun Haradinajeve vlade za nepravilnosti u procesu eksproprijacije imovine duž puta Kijev-Zahać. Prema njegovim rečima, procedure eksproprijacije su se odvijale izvan potreba projekta, dodajući da je dug Kosova vezan za eksproprijaciju 182 miliona evra.

"S jedne strane, imamo odluke o pokretanju projekata bez sprovođenja eksproprijacije, a s druge strane, eksproprijacije su postale još neophodnije. Zbog toga je Kosovo danas u velikim dugovima. Dakle, imamo završene i puteve u izgradnji za koje postupak eksproprijacije nikada nije završen i zbog kojih se danas Kosovo suočava sa sudovima, a takvih projekata ima više od 12, koji Kosovu donose nepredviđene štete. Od početka ove godine, državni dug u vezi sa eksproprijacijama iznosio je 182 miliona evra", rekao je Aljiu.

On je naglasio da je samo u poslednjih šest meseci, kao rezultat sudskih odluka, ovaj dug povećan za 7 miliona evra, kao i da se trend rasta nastavlja.

“Za put Priština-Podujevo tačno je da je eksproprijacija jedan od uzroka mnogih problema ili kašnjenja. Očekujemo da ćemo revidiranjem narednog budžeta, sledeće godine, realizovati deo eksproprijacija koje se odnose na veze, podvožnjake i nadvožnjake koji se nalaze na putu Priština-Podujevo. Što se tiče osnovne trase, ona je eksproprisana i radovi su nastavljeni u tom delu, pa će se deo trase završiti tamo gde postoji eksproprijacija, dok će se za delove gde je nema nastaviti kasnije", rekao je Aljiu.

Miodrag iz Peći
01. Septembar 2021.
Ne da se radi auto - put: Niš - Merdare, već je jedan od prioriteta i sigurno će Vučić o tome obavestiti i Merkel na susretu u Tirani. Taj put je finansiran i iz Nemačke i EU. Druga je priča za železničku prugu Niš - Priština - Tirana koji je deo Vašingtonskog Sporazuma ali železnička pruga Priština - Peć - Bijelo Polje i dalje Bar koji je deo Berlinskog Procesa sigurno nije daleko odmakla.
Perov
02. Septembar 2021.
Jedan put samo je dovoljan...