Aljiu: Projekat izgradnje pruge Priština-Drač do kraja godine

Ljiburn Aljiu
Izvor: Reporteri

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburn Aljiu izjavio je da se očekuje da izrada projekta za izgradnju železničke pruge Priština-Drač bude završena ove godine, a kako je naveo, za projekat se iz budžeta izdvaja 1.980.000 evra, prenosi Kljan Kosova.

„Oformili smo grupu i odmah smo pripremili projektni zadatak. To je zajednički projekat i trebalo bi da ga finansiraju obe zemlje. Albanija će da finansira 51 odsto projekta, dok će 49 odsto finansirati Kosovo. Imamo budžet od 1.980.000 evra i očekuje se da će izrada projekta biti završena ove godine, a onda ćemo se baviti izradom dizajna“, rekao je Aljiu.

Kako je istakao, ovaj koridor je još od vremena Austrougarske služio za izlaz na Jadran iz unutrašnjosti Balkana, a za Kosovo je veoma važan jer će se roba iz luke Drač distribuirati preko Prištine u region.

„Ovo je dobra prilika za ekonomski razvoj Kosova", naveo je on.

Aljiu je rekao da će Priština biti suva luka za Drač.

„Biće to suva luka luke Drač, trenutno se razvijaju suve luke širom sveta, potrebno je da se na udaljenosti od oko 200 kilometara pošalje roba i odatle distribuira, a pogodno mesto za ovaj posao je Priština“, rekao je on.