Ambasada Nemačke: Pitanje dinara mora biti deo dijaloga, Priština da učestvuje na svim sastancima

Kosovo i Nemačka
Izvor: Twitter

Ambasada Nemačke u Prištini poručila je da odluka Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba dinara nije zabrinula samo Nemačku, već i druge članice EU, uz ocenu da to pitanje mora biti deo dijaloga, a da predstavnici kosovske vlade treba da učestvuju na svim sastancima koji su posvećeni normalizaciji odnosa.

“Zabrinutost koju su Nemačka i niz drugih prijatelјa i partnera Kosova imali u vezi sa komunikacijom u vezi sa primenom direktive Centralne banke više puta je i dovolјno pokazana“, navodi se u odgovoru nemačke ambasade za RTV Dukađini.

Dodaju da bi pitanje dinara trebalo da bude deo dijaloga sa Srbijom i da bi Vlada Kosova trebalo da učestvuje na svakom sastanku koji za ovo pitanje sazivaju posrednici EU.

"Sa stanovišta Nemačke, Vlada Kosova treba da učestvuje na svakom sastanku o normalizaciji dijaloga koji vodi EU na koji je pozvana. Ovo je deo posvećenosti dijalogu i volјe da se pristupi EU kao celini. Kosovo se u nekoliko slučajeva obavezalo i na jedno i na drugo i očekujemo da će to ostati izabrani kurs“, navodi se u odgovoru Ambasade Nemačke.