Ambasada SAD: Suverenitet Kosova nepovrediv

Osmani i Đakombo
Izvor: Reporteri

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas sa otpravnikom poslova američke ambasade na Kosovu Nikolasom Đakombom o dešavanjima na severu Kosova nakon donošenja odluke o reciprocitetu registarskih tablica sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Osmani je, navode iz kosovskog Predsedništva, rekla da Srbija pokušava da destabilizuje situaciju i da je to “nastavak rusko-srpskih napora da ponište dostignuća SAD, EU i NATO na Kosovu i u region”.

Ona je ponovila da je odluka kosovskih vlasti o primeni reciprociteta za registarske tablice iz Srbije legalna i da je njeno sprovođenje “u potpunosti u skladu sa Sporazumom dogovorenim u Briselu, ali koji Srbija nije primenila”.

Osmani je naglasila da Kosovo ni u jednom trenutku ne namerava da eskalira situaciju i da je glavna obaveza kosovskih institucija održavanje zakona i reda i zaštita svakog građanina na Kosovu.

Kada je reč o dijalogu, Osmani je potvrdila da Kosovo ostaje privrženo njegovom nastavku i ponovila je važnost jednakog tretmana uključenih strana.

Američki diplomata Nikolas Đakombe rekao je da je “za SAD suverenitet Republike Kosovo neprikosnoven” dodajući da je dijalog pravi način za napredovanje.

rode
28. Septembar 2021.
Ma nemoj molim te to je sporazum iz Brisela u vezi tablica ali je i ZSOvasa jedina ibaveza koju necete da sprovedete isto spirazum iz Brisela i to iz 2013 gid da vas podsetim.
Kralj
28. Septembar 2021.
Jos neku godinu dok vi odete i posle cao
Mrki
28. Septembar 2021.
Da ali u vasim snovima 😂