Ambasada SAD u Prištini: Amerika podržava zahtev Kosova za članstvo u SE

Američka ambasada na Kosovu
Izvor: Facebook

Portparol američke ambasade na Kosovu Erik Brasil rekao je da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene podršci Kosovu u Savetu Evrope, ali da je za odluku o članstvu potrebna saglasnost država članica SE, prenosi Telegrafi.

„Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci Kosovu jer ono zauzima mesto koje mu pripada kao suverena i nezavisna država pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama, uključujući i članstvo Kosova u Savetu Evrope. Odluka da se pridruži ovim programima i organizacijama zahteva saglasnost i odobrenje ovih institucija i njihovih država članica, a ne samo Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Brasil.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je prošle nedelje podnela prijavu Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Procenjuje se da će glavna korist od eventualnog članstva Kosova u Savetu Evrope biti za građane jer će imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Zamenik premijera Besnik Bisljimi je na poslednjoj sednici Vlade rekao da je zahtev Kosova za članstvo u SE podnet u punoj koordinaciji sa prijateljima i partnerima Kosova.