Ambasada Ukrajine: Ne menjamo stav o Kosovu, poštujemo teritorijalni integritet Srbije

Ukrajina-zastava
Izvor: Gazeta Express

Zamenik ambasadora Ukrajine u Srbiji Marko Martinjuk izjavio je da ta zemlja neće menjati stav prema Kosovu, da taj stav ostaje principijalan i da Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije. Dodao je da Ukrajina očekuje i da Srbija uvede sankcije Rusiji, prenosi B92.

Martinjak je kazao i da Ukrajina očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

"Srbija je jasno odlučila da je na evropskom putu pa tako kao što očekujemo da sve evropske zemlje pruže podršku nama, kako finansijske, humantirane tako i podršku kroz sankcije" , dodao je zamenik ambasadora.

On se zahvalio Srbiji što je glasala za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri su zaista jake ultradesničarske snage u Ukrajini o kojima govori ruska strana, Martinjuk je istakao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jevrejin, gradonačelnik Kijeva Volodimir Kličko je pola Rus, pola Ukrajinac.

"Tako da ne bih rekao da smo nacisti, ali ja mislim da svaki čovek koji je protiv Putina, za Putina je nacista", dodao je.

 

Martinjak je rekao i da je novi ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač već u Beogradu i da samo čeka da preda akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"To je sve sada diplomatska procedura. Sve zavisi od srpske strane, to može trajati pet dana, može trajati i četiri meseca. Naš ambasador je već ovde i on je spreman da dođe kod Aleksandra Vučića", istakao je Martinjuk.