Ambasade zemalja Kvinte i EU: Bojkot glasanja 21. aprila neće doneti korist Srbima na severu Kosova

kvinta zastave
Izvor: Koha ditore

Ambasade zemalja Kvinte i Evropske unije u Prištini pozvale su Srpsku listu i sve ostale stranke koje su pozvale na Srba da bojkotuju glasanje za smenu gradonačelnika na severu Kosova da preispitaju svoje stavove i da, kako navode, u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva za unapređenje efektivne i reprezentativne demokratije. Pozvali su i Vladu Kosova da odgovori na zabrinutost građana i da deluje profesionalno tokom ovog procesa.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država i Kancelarija EU na Kosovu u zajedničkom saopštenju potvrđuju da će, u skladu sa svojim zakonskim zahtevima, Kosovo održati glasanje o opozivu gradonačelnika 21. aprila u četiri opštine na severu Kosova, koje je, kažu, neophodno kao rezultat uspešnih inicijativa koje su građani sproveli, u skladu sa zakonom, a što je zatim i overeno od strane Centralne izborne komisije.

U saopštenju, koje su ambasade objavile na društvenoj mrži "X", se izražava žaljenje zbog izjava Srpske liste i drugih političkih aktera kosovskih Srba koji pozivaju na povlačenje iz učešća u glasanju o opozivu gradonačelnika.

Demokratsko učešće je, kako ističu, ključno da bi se osiguralo da izabrane institucije predstavljaju populaciju kojoj služe. Glasanje je kritična sloboda demokratskih društava.

Potvrdili da su izbori 23. aprila prošle godine nisu pružili dugoročno političko rešenje za četiri opštine i da će predstavnička uprava na severu biti obnovljena kada se održe izbori za gradonačelnike uz aktivno učešće svih zajednica.

Međutim, poručuju da bojkot glasanja 21. aprila neće doneti ovaj rezultat, niti će doneti bilo kakvu korist građanima koji žive na severu.

"Stoga pozivamo Srpsku listu i sve ostale koji su pozvali na povlačenje da preispitaju svoje stavove i da u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva za unapređenje efektivne i reprezentativne demokratije. Pozivamo i Vladu Kosova da odgovori na brige svojih građana i da deluje profesionalno tokom ovog procesa. Pozivamo sve zainteresovane strane da deluju na način da svi građani koji imaju pravo glasa na severu Kosova imaju priliku da učestvuju", navodi se u saopštenju.