Ambasador De Riu: Beograd i Priština da izbegavaju retoriku koja zatvara prostor za pregovore

Italijanski amabsador u Prištini Antonelo De Riu
Izvor: Reporteri

Novi ambasador Italije na Кosovu Antonelo De Riu u intervjuu za italijansku medijsku agenciju "Nova" pozvao je Prištinu i Beograd na konstruktivan pristup u dijalogu, uz nastojanje da kosovska i srpska strana izbegnu retoriku koja zatvara put za pregovore, prenosi Reporteri.

"Dijalog koji vodi Evropska unija između Kosova i Srbije je prilika od istorijskog značaja, koju obe strane sada moraju ozbiljno da shvate, angažujući se u dobroj veri u procesu i međusobno da postignu konačni sporazum na zadovoljstvo građana obe strane", rekao je italijanski ambasador. 

Naglasio je da naročito obe strane treba da izbegavaju retoriku koja zatvara i ograničava prostor za pregovore. 

De Riu je rekao da postoje razlike među državama članicama po pitanju Kosova, ali da kao napredak vidi to što su 22 države članice od ukupno 27 članica EU priznale Kosovo. 

"Ne postoji jednoglasan stav, istina, ali naravno postoji stav veoma velike većine. Kosovo su priznale 22 od 27 zemalja EU i posredovanje koje Brisel radi, preko specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka, uživa podršku svih država članica, bez izuzetka", kaže italijanski ambasador. 

On je ocenio da je ekonomsko ulaganje Italije na Kosovu "ogromna investicija". 

Prema njegovim rečima, u prvoj polovini 2021. godine robna razmena između Italije i Kosova dostigla je 100 miliona evra, što je povećanje od 106 odsto u odnosu na prvu polovinu 2020. godine.